Mars de comemorare a victimelor accidentului nuclear de la Cernobil

Un mars de comemorare a victimelor accidentului nuclear de la Cernobil a fost organizat duminica la Constanta de Fundatia TERRA Mileniul III.

Actiunea s-a desfasurat intre orele 14:00 – 16:00 pe traseul Magazinul Tomis – Strada Stefan cel Mare – Parcul Teatrului National de Opera si Balet „Oleg Danovski” Constanta – Bulevardul Tomis – Primaria Constanta.

In cadrul acestei actiuni, aproximativ 120 de elevi din clasele IX – XII din 5 orase din Romania (Bucuresti, Constanta, Galati, Calarasi si Moreni), insotiti de profesorii lor si de membri ai echipei de proiect, au parcurs traseul mentionat purtand „umbrele antinucleare” si au distribuit pliante informative referitoare la victimele accidentului de la Cernobil si la dezvoltarea sectorului nuclear din Romania.

Marsul de comemorare a fost organizat in cadrul unui proiect derulat de Fundatia TERRA Mileniul III, numit „Educatie privind amenintarea nucleara pentru generatia tanara”, finantat de Fundatia pentru Parteneriat – Miercurea Ciuc, proiect care doreste atat sa educe cat sa si implice elevii si profesorii de liceu in chestiuni sociale si de mediu complexe.

Celelalte activitati prevazute in proiect se refera la organizarea unor ateliere de lucru in cele 5 orase participante, a unei prezentari de filme documentare si a unei expozitii de fotografie la Palatul Parlamentului.

Romania a pus in functiune un al doilea reactor la Centrala Nuclearo-Electrica Cernavoda si planifica finalizarea reactoarelor 3 si 4. Faptul ca la Cernavoda sunt utilizate reactoare de productie canadiana nu inseamna ca aceasta centrala este mai sigura, ieftina sau curata.

In plus, pretul energiei produse la Cernavoda nu include costurile legate de mineritul uranifer, dezafectarea reactoarelor si construirea depozitelor finale pentru deseurile inalt radioactive.

O alta problema majora este aceea ca, pana in prezent, industria nucleara nu a reusit sa gaseasca o solutie pentru depozitarea finala a deseurilor inalt radioactive, problema care este „aruncata” pe umerii generatiilor viitoare.

La 23 de ani de la accidentul de la Cernobil, milioane de oameni locuiesc in zone contaminate. Accidentul a avut un impact puternic asupra sanatatii populatiei din mai multe state, inclusiv Romania, efectul acestuia se resimte si acum, aceasta „mostenire” continuand peste secole.

Foto: TERRA Mileniul III

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri