Marile orase din Romania trebuie sa aiba, pana in 2010, statii de epurare mai avansate pentru atingerea unei calitati mai bune a apei. Mai precis, directivele UE din domeniul gospodaririi apelor impun marilor orase crearea unor statii de epurare cu treapta tertiara, informeaza un comunicat din partea Administratiei Nationale “Apele Romane” (ANAR).
Orasele care trebuie sa finalizeze, pana in 2010, lucrarile la statiile de epurare cu treapta tertiara si implicit racordarea locuitorilor la acestea sunt Bucuresti, Cluj, Iasi, Buzau, Piatra Neamt, Satu Mare, Carei (judetul Satu Mare), Constanta, Galati, Targu Mures, Ploiesti si Timisoara. Pana la sfarsitul anului 2009, in Bucuresti, trebuie finalizata linia I, urmand ca, pana in 2012 sa fie realizate si lucrarile la linia II de epurare.
Conform raportului de monitoring realizat de ANAR pentru anul 2008 volumul de ape uzate evacuate din municipiul Bucuresti si localitatile limitrofe este de 354,3 mil mc/an, reprezentand toate apele uzate evacuate direct in Dambovita, dupa trecerea printr-o treapta mecanica, ceea ce are un impact puternic asupra calitatii apei raurilor Dambovita si Arges, tronsoanele de rau afectate fiind ape puternic degradate.
Astfel, conform datelor de monitoring, pentru anul 2008, apele uzate continua sa fie incarcate cu nutrienti acest lucru sustinand necesitatea epurarii avansate a apelor uzate. Volumul maxim de ape uzate deversat este de circa 18 mc/sec. Dupa realizarea liniei I de epurare a apei va fi epurat un volum maxim de 10 mc/s urmand ca, dupa realizarea liniei a II-a, sa fie epurat debitul maxim de 18 mc/s.
In prezent, in Romania nu exista statii de epurare cu treapta tertiara, capabila sa trateze apele uzate, de continutul de nutrienti, respectiv fosfor total si azot total. Romania nu are statii de epurare conforme la aglomerarile mari, cu mai mult de 10.000 de locuitori echivalenti, acestea deruland in prezent o serie de proiecte, cu linie de finantare. 2010 este primul termen-tinta la care Romania trebuie sa raporteze progresele referitoare la implementarea Directivei.
Foto: www.mada-group.ro