Marile companii au format o alianță pentru a reduce poluarea cu plastic

Peste 25 de companii au lansat o alianță dedicată reducerii poluării cu plastic a oceanelor, promițând să investească 1 miliard de dolari în decursul a următorii cinci ani în măsuri de reducere a deșeurilor de plastic și de îmbunătățire a reciclării.

Peste 25 de companii producătoare de bunuri de larg consum și plastic, precum și firme de gestionare a deșeurilor și reciclare, au format The Alliance to End Plastic Waste și au promis să ridice investiția la 1.5 miliarde de dolari dacă vor avea noi membri,

Companiile doresc să investească într-o varietate largă de proiecte, inclusiv cercetare și dezvoltarea a noi tehnologii de reciclare, dezvoltarea infrastructurii pentru colectarea și reciclarea deșeurilor, și curățarea zonelor unde se adună deșeuri de plastic, cum ar fi râuri.

Printre companiile semnatare se numără compania de bunuri de larg consum Procter & Gamble și giganții petrolieri Exxon și Shell.

Aproximativ 8 milioane de tone de deșeuri de plastic ajung în mările și oceanele lumii în fiecare an, conform ONU. Plasticul poate răni viața marină, distruge habitate și poate ajunge în lanțul alimentar.

Uniunea Europeană adoptă noi măsuri pentru reducerea utilizării plasticului de unică folosință

David Taylor, director executiv Procter & Gamble, care va fi președintele alianței, a declarat că industriile implicate în producția, utilizarea și reciclarea plasticului au abilitatea de a face o diferență substanțială în eforturile de reducere a poluării cu plastic, dacă își unesc eforturile.

„Credem în puterea acțiunii colective. Vrem să minimizăm utilizarea plasticului, să îl facem reciclabil și să punem bazele unei economii circulare. Plasticul are valoare și vrem să lucrăm pentru a reobține acea valoare în repetate rânduri. Ceea ce este diferit [la acastă alianță] este că reprezintă acțiune colectivă, de-a lungul lanțului valoric.”, a declarat Taylor.

Însă ecologiștii nu au fost impresionați.

„Aceasta este o încercare disperată a corporațiilor poluatoare să mențină status quo-ul plasticelor. În 2018 oamenii din întreaga lume au luat atitudine și au respins plasticele de unică folosință pe care companiile ca Procter & Gamble le produc în fiecare zi, cerând industriei să investească în sisteme de reumplere și reutilizare și inovație. În loc să răspundă apelului, P&G a preferat să sprijine o abordare greșită alături de giganții combustibililor fosili Exxon, Dow și Total, care alimentează schimbările climatice catastrofale.”, a declarat Graham Forbes de la Greenpeace.

El a adăugat că plasticele sunt un colac de salvare pentru industria combustibililor fosili, iar alianța arată cât de departe sunt dispuse companiile să meargă pentru a le păstra.

Rob Kaplan, director executiv la Circulate Capital, companie care investește în reciclare și alte proiecte pentru a reduce poluarea cu plastic, a declarat pentru The Guardian că ar fi necesare multe miliarde de dolari în investiții pentru a rezolva problema deșeurilor de plastic.

“Nu există o rezolvare simplă la problema plasticului. Diferiți actori încearcă să își promoveze propriile agende, însă nu pare să existe o alternativă în prezent.”

Reciclarea și minimizarea deșeurilor produse sunt două aspecte critice pentru rezolvarea problemei, însă infrastructura necesară lipsește în mare parte a lumii, chiar și în multe țări dezvoltate.

spot_img

Ultimele știri