România ar putea fi inițiatoarea TVA ”verde” în Uniunea Europeană, a declarat, pentru Green Report, Marian Cioceanu, președintele Asociației Bio România, cu ocazia seminarului ”Hrana ecologică pe înțelesul tuturor”, care se desfășoară la Costinești.
Vrem ca România să fie inițiatoarea TVA ”verde„ în Uniunea Europeană și, totodată, un model în acest sens. O mare parte din producția bio din România merge la export, unde TVA este zero. Dacă TVA s-ar reduce, atunci o mare parte din materiile prime bio exportate ar putea fi procesate la noi și, astfel, am putea avea mai multe alimente bio românești, cu un TVA scăzut sau zero”, a declarat Marian Cioceanu.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Tineretului și Sportului, în parteneriat cu Asociația BioRomânia, a organizat astăzi, 14 iulie 2014, la Costinești, seminarul ”Hrana ecologică pe înțelesul tuturor” în cadrul programului „Tabăra Tinerelor Talente”, în stațiunea Costinești.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) acordă o mare importanță dezvoltării agriculturii ecologice. Din 2007, suprafață cultivată în sistem ecologic, în România, a crescut de la 131.000 hectare la 288.000 hectare, iar numărul operatorilor ecologice a crescut de la 3.000 în perioada 2008-2009 la 15.000 în prezent. În plus, reconversia la agricultura ecologică se poate face mult mai ușor în țara noastră”, a declarat Virgil Laurențiu Găman, secretar general în MADR.
În viitorul Program Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, măsura destinată dezvoltării agriculturii ecologice va dispune de 200 milioane de euro, de 20 de ori mai mulți bani față de 2010 când piața produselor bio se ridica la 10 milioane de euro.
TVA ”verde” a fost propusă de Comisia Europeană, este pe agenda Comisiei, dar sunt foarte mulți pași care trebuie parcurși ca să ajungem aici și nu doar pentru România. Subiectul TVA ”verde” rămâne în discuție și în Parlamentul European, cât și la Comisia Europeană.