Mareea Neagra din Golful Mexic, rezultat repetabil al erorilor de management al companiilor

Mareea neagra din Golful Mexic a fost cauzata de erori de gestionare „sistemice” si ar putea sa se repete daca nu sunt intreprinse reforme, potrivit concluziilor unei comisii de experti numiti de presedintia americana, publicate joi, relateaza AFP.

Aceste concluzii apar intr-un fragment din raportul Comisiei Nationale responsabile cu ancheta asupra exploziei care a avut loc, la 20 aprilie 2010, pe Platforma Deepwater Horizon, exploatata de grupul petrolier britanic British Petroleum (BP), si la putul Macondo, care se afla la 1.500 de metri sub apa. Catastrofa a cauzat moartea a 11 persoane si deversarea, timp de trei luni, a peste patru milioane de barili de petrol in Golful Mexic.

BP, Halliburton si Transocean sunt raspunzatoare pentru catastrofa

Explozia s-a datorat „mai multor erori si omisiuni individuale din partea BP, Halliburton si Transocean, iar regulatorii din cadrul Guvernului nu aveau autoritatea, resursele si expertiza tehnica necesare sa le impiedice”, potrivit acestui fragment al raportului.

Grupul de forare Transocean era proprietarul platformei. Gigantul din domeniul serviciilor petroliere, Halliburton, a recunoscut, in octombrie, ca nu a efectuat un test crucial asupra cimentului putului, inainte de explozie, dar a aruncat vina pe (grupul) BP, pe care l-a acuzat ca nu a efectuat verificarile necesare.

Principalele cauze ale exploziei sunt „sistemice, iar in absenta unei reforme de anvergura, atat in domeniul practicilor din sector, cat si in politica Guvernului, (situatia) ar putea sa se repete”, potrivit raportului, care urmeaza sa fie publicat integral la 11 ianuarie.

„Ca au fost intentionate sau nu, multe dintre hotararile luate de BP, Halliburton si Transocean, care au sporit riscul de explozie (…), au permis, in mod clar, acestor intreprinderi sa castige mult timp (si bani)”, subliniaza textul.

BP promite un departament pentru gestionarea riscurilor

British Petroleum a reactionat fata de publicarea partiala a acestui raport, subliniind ca primele elemente ale anchetei au conchis ca „accidentul a avut cauze multiple si implica intreprinderi multiple”.

Grupul subliniaza ca se afla in plina cooperare cu instantele de reglementare si ceilalti actori din sector cu scopul de a „face astfel incat lectiile (mareei negre) sa conduca la ameliorari in operatiunile si serviciile de subantrepriza in materie de foraj marin la adancime”.

De asemenea, British Petroleum citeaza crearea unei noi divizii in cadrul intreprinderii, consacrata securitatii si gestionarii riscurilor, care este direct subordonata presedintelui-director general Bob Dudley si care asigura „o supraveghere independenta” a operatiunilor legate de securitate.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri