Oamenii de stiinta au descoperit bule de gaz iesind la suprafata de pe fundul marii Tiraniene, in apropierea insulei Ischia din Italia. „Apele sunt precum un jacuzzi pentru ca exista foarte mult dioxid de carbon care clocoteste pe fundul marii”, a declarat Jason Hall-Spencer de la Universitatea Plymouth, din Marea Britanie, informeaza The Guardian.
Milioanele de litri de gaz care fierb in fiecare zi au transformat apele in acid, iar acest lucru afecteaza in mod alarmant viata subacvatica.
„Zilnic, oceanele absorb peste 25 milioane de tone de dioxid de carbon din atmosfera”, a spus Hall-Spencer. „Daca nu ar fi existat oceanele, nivelul gazelor cu efect de sera din atmosfera ar fi fost mult mai mare decat este in prezent, iar impactul schimbarilor climatice ar fi fost mult mai ingrijorator. Insa, exista problema acidificarii oceanelor”, a adaugat acesta.
Oamenii de stiinta au calculat ca marile absorb atat de mult dioxid de carbon incat au ajuns sa fie cu 30% mai acide fata de cum erau la inceputul Revolutiei Industriale. Schimbarea este de trei ori mai mare si s-a dezvoltat de 100 de ori mai repede fata de orice perioada din ultimii 20 de milioane de ani.
Expertii au descoperit ca in apa extrem de acida din jurul insulei Ischia biodiversitatea plantelor si pestilor a scazut cu 30%, algele vitale pentru formarea recifelor de corali au disparut complet, au aparut specii straine de plante subacvatice, iar coralii si aricii de mare au fost distrusi de aciditate.
Sute de oameni de stiinta se vor intalni, marti, la Monaco pentru cel de-al doilea Simpozion international asupra oceanelor afectate de dioxidul de carbon.