Marea debarasare, la editia a doua, in presa de astazi

Evenimentul Zilei: Maine are loc etapa a doua a campaniei Marea debarasare

Romanii care vor sa scape de echipamentele electrice si electronice vechi sau defecte trebuie sa le scoata, maine, pana la pranz, in fata casei sau a blocului, astfel incat firmele de salubrizare sa aiba timp sa le colecteze.

Si asta dupa ce autoritatile locale au anuntat continuarea, si in acest an, a campaniei "Marea debarasare" privind strangerea de la populatie a deseurilor de echipamente electrice si electronice. Prima actiune va avea loc maine, 19 aprilie, in toate orasele care au peste 20.000 de locuitori.

Bucurestenii care locuiesc pe strazi mai putin circulate sunt invitati sa sune la primariile de sector pentru a se asigura ca firmele de salubrizare care se ocupa de ridicarea deseurilor ajung si in zonele mai izolate.

In cadrul campaniei nationale organizate anul trecut, numai in Capitala au fost colectate in total 73 de tone de echipamente electrice si electronice, adica jumatate din cantitatea totala colectata in tot anul 2007. Autoritatile afirma ca, anul acesta, ziua de 19 aprilie nu a fost aleasa intamplator pentru aceasta campanie, initiatorii gandindu-se ca in aceasta perioada populatia face curatenia pentru Paste.

In afara campaniei, fiecare primarie si-a stabilit propriul calendar de colectare de deseuri electrice si electronice. La nivelul Capitalei, cel mai activ, din acest punct de vedere, este sectorul 3, care face acest lucru saptamanal, in timp ce sectoarele 1, 2 si 6 organizeaza lunar astfel de actiuni.

Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul zilei

Gandul: "Marea debarasare": scoateti in strada vechiturile electrice!

Bucurestenii care vor sa scape de echipamentele electrice si electronice vechi sau defecte trebuie sa le scoata, sambata, pana la pranz, in fata casei sau a blocului, astfel incat firmele de salubrizare sa aiba timp sa le colecteze. Aceasta este prima actiune din acest an a campaniei "Marea debarasare". La nivel national, campania se va desfasura in toate orasele care au peste 20.000 de locuitori.

Tinta – 4 kilograme de deseuri, de locuitor

Directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Bucuresti, Adrian Catrina, i-a sfatuit ieri pe bucurestenii care locuiesc pe strazi mai putin circulate sa sune la primariile de sector pentru a se asigura ca firmele de salubrizare care se ocupa de ridicarea deseurilor ajung si in zonele lor. Potrivit autoritatii regionale de mediu, ziua de 19 aprilie nu a fost aleasa intamplator, initiatorii gandindu-se ca in aceasta perioada populatia face curatenia pentru Paste.

Pana acum, in Capitala, fiecare primarie si-a stabilit propriul calendar de colectare de deseuri electrice si electronice, cel mai activ fiind sectorul 3, care face acest lucru saptamanal, in timp ce sectoarele 1, 2 si 6 organizeaza lunar astfel de actiuni. La precedenta "Mare debarasare", desfasurata simultan in tot Bucurestiul pe 3 noiembrie anul trecut, au fost colectate in total 73 de tone de echipamente electrice si electronice, adica jumatate din cantitatea totala colectata in 2007. La nivel national, s-au strans peste 600 de tone de deseuri electrice intr-o singura zi. Actiunea urmareste sa ajute Romania sa colecteze patru kilograme de astfel de deseuri pe cap de locuitor, norma europeana in acest sens.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul

Adevarul: Maine se aduna deseurile electrice si electronice!

Sambata , 19 aprilie, va avea loc "Marea Debarasare", campania nationala de colectare a deseurilor electrice, electronice si electrocasnice.

Scenariul acestei actiuni se va desfasura in patru pasi: populatia va scoate aparatele vechi in fata casei sau a blocului, pana cel mai tarziu la ora 12; primariile, prin socie­tatile de salubritate, vor aduna toate deseurile scoase in strada; societatile de salubritate vor transporta DEEE la punctele de colectare special amenajate; producatorii le vor trans­porta la firmele de reciclare.

La aceasta actiune vor participa orasele cu peste 20.000 de locuitori. Nimeni nu impiedica insa primariile din localitatile mai mici sa se alature campaniei. De exemplu, cele 40 de primarii din judetul Ilfov si-au invitat cetatenii sa scape de televizoare, casetofoane si toate celelalte tipuri de DEEE si vor trimite echipe pentru ridicare in toate satele judetului.

Norma Romaniei in 2008: 4 kg/locuitor

Cetatenii care locuiesc pe strazile mai putin populate sunt rugati sa sune la primarii si sa anunte ca vor sa se debaraseze de aparatele electrice pe care nu le mai folosesc.

Orice obiect e bine-venit, mai ales ca norma Romaniei de colectare pentru anul 2008 este de 4 kg DEEE/locuitor. "Campania urmareste recuperarea materialelor refolosibile, dar si extragerea substantelor periculoase pentru mediu, care trebuie sa fie neutralizate", a spus Adrian Catrina, director executiv APM Bucuresti.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri