Comitetul pentru Schimbări Climatice al Marii Britanii cere guvernului britanic să stabilească un obiectiv obligatoriu de emisii de gaze cu efect de seră zero net până în 2050.
Tranziția va fi o provocare, însemnând eliminarea mașinilor pe benzină și motorină, a centralelor pe gaz, reducerea consumului de carne, generarea a de patru ori mai multă energie din surse regenerabile și plantarea a aproximativ 1.5 miliarde de copaci, relatează The Guardian.
Comitetul pentru Schimbări Climatice (CCC) a declarat că atingerea obiectivului va necesita investiții în valoare de zeci de miliarde de lire sterline anual, aproximativ 1-2% din PIB-ul Marii Britanii, însă lipsa măsurilor ar fi mult mai costisitoare.
Recomandările CCC vin după ce parlamentul britanic, Scoția și Țara Galilor au declarat stare de urgență climatică, ca urmare a protestelor organizate de Extinction Rebellion în care cereau guvernului să ia măsuri urgente de combatere a schimbărilor climatice.
Estimările arată că Marea Britanie nu va îndeplini țintele de carbon stabilite pentru 2025 și 2030. Obiectivul de zero emisii până în 2050 ar fi în concordanță cu angajamentele luate în cadrul Acordului de la Paris.
Obiectivul include sectorul aviatic și al transporturilor. Recomandarea CCC a fost apreciată de mulți politicieni, lideri de afaceri, companii de energie și apă, precum și doctori și fermieri. Unele grupuri verzi, cum ar fi WWF, au cerut o țintă de 0 emisii până în 2045, în timp ce Extinction Rebellion cere eliminarea emisiilor până în 2025.
Chris Stark, director executiv CCC, spune că măsurile de reducere rapidă a emisiilor ar trebui să fie luate imediat după ce ținta este stabilită, preferabil înainte de summit-ul ONU din septembrie. António Guterres, secretar general ONU, cere statelor să prezinte angajamente ambițioase în cadrul summit-ului climatic care va avea loc pe 23 septembrie.
John Gummer, fost ministru al mediului și șef al CCC, a declarat că măsurile de reducere a emisiilor nu vor afecta nivelul de trai dacă costurile vor fi împărțite într-un mod echitabil.
„Nu cerem oamenilor să ducă o viață mizerabilă, vrem să avem o viață la fel de împlinită ca și astăzi, dar să o facem într-un mod care este responsabil față de viitor prin respectarea planetei care ne oferă viață. Am avea un aer mai curat și am trăi într-o societate mai bună.”
Gummer a adăugat că Marea Britanie are o responsabilitate de a conduce în lupta împotriva schimbărilor climatice, fiind o nație bogată cu o lungă istorie de emisii de carbon.
Ținta CCC prevede emisii zero net de carbon deoarece unele activități, cum ar fi zborurile și agricultura, vor produce inevitabil emisii în 2050, însă acestea vor fi eliminate prin tehnologii de captare și stocare a carbonului și plantarea copacilor.