Câți corali a pierdut Marea Bariera de Corali în 2016

În ultimul an, Marea Barieră de Corali din Australia a pierdut aproape o treime din corali, informează BBC care citează date oficiale. 

Marea Barieră de Corali
foto: ecourbe.org

Fenomenul de „albire” a coralilor a dus la pierderea habitatelor din cel mai mare sistem de recife de corali din lume. Potrivit cercetărilor, circa 29% din corali au murit în 2016. Ceea ce înseamnă o creștere cu 22% față de cifra estimată la jumătatea anului 2016. Fenomenul de albire a coralilor este cauzat de creștere a temperaturii oceanelor, determinată la rândul său de încălzirea globală.

Cea mai afectată zonă este cea de lângă Port Douglas, situat în extremitatea nordică a statului australian Queensland. Acolo au murit 70% din corali care trăiesc în apele mai puțin adânci. Însă, în partea de sud a recifului, coralii nu au fost în întregime afectați și unii dintre ei și-au revenit (coralii își pot reveni în urma fenomenului de albire dacă temperaturile apelor scad suficient de rapid).

Russel Reichelt, președintele Fundației Marii Bariere de Corali, a declarat că fenomenul s-a amplificat în ultimii doi ani.

„La fel ca în cazul recifelor din întreaga lume, Marea Barieră de Corali a cunoscut un impact semnificativ și care s-a răspândit în ultimii doi ani. Suntem foarte îngrijorați de ceea ce înseamnă acest lucru pentru Marea Barieră de Corali în sine și ce înseamnă acest lucru pentru comunitățile și industriile care depind de aceasta.”

Marea Barieră de Corali a Australiei se află înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO din 1981. Aceasta se întinde pe o suprafață 345.000 de kilometri pătrați de-a lungul coastei orientale australiene și reprezintă cel mai vast ansamblu coralier din lume, cu peste 400 de tipuri de corali, 1.500 de specii de pești și 4.000 de specii de moluște.

Potrivit informațiilor din presa australiană, în cadrul unei întâlniri cu privire la viitorul Barierei de Corali a fost anunțat că planul guvernului federal anunțat în 2015 nu se mai poate îndeplini.

În 2017, specialiștii se așteaptă ca, din cauza ciclonului tropical Debbie, să se producă din nou, pentru al doilea an consecutiv, fenomenul de albire a coralilor. Ei spun că schimbările climatice sunt un determinant principal al fenomenului. Soluția, susțin aceștia, este reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră care determină creșterea temperaturilor și provoacă distrugerea coralilor.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri