După ce, în 2016, Marea Barieră de Corali a suferit un episod de albire, acum dă semne de îmbunătățire. Albirea coralilor se produce când, din cauza temperaturii ridicate a apei, sunt expulzate algele simbiotice care dau culoarea și nutrienții coralilor. Următoarea etapă este moartea acestora.
După avertizările îngrijorătoare lansate în 2016 și 2017, privind albirea coralilor, Departamentul de Turism și Evenimente din Queensland a emis o „actualizare pozitivă” privind Marea Barieră de Corali din Australia. Mesajul a fost că unele zone afectate arată „semne vizibile de recuperare”.
Centrul de Cercetare al Râurilor și Pădurilor (RRRC), un ONG, explică această remediere prin vara mai blândă în 2017, precum și grație cooperării dintre domeniile de știință și industrie și guvern.
Acum două luni, Centrul a găzduit un simpozion la care au participat peste 300 de reprezentanți din domeniile de știință, inginerie și turism maritim, din 14 țări. Tema principală a fost recuperarea și restaurarea recifurilor de corali, în condițiile încălzirilor climatice.
Albirea coralilor are loc atunci când aceștia sunt stresați de creșterea temperaturilor apei sau de calitatea proastă a acestora. Ca răspuns, coralii expulzează algele fotosintetice care sunt responsabile de culoarea distinctivă, dar și de nutrienți. Dacă condițiile de stres persistă, coralii mor, însă dacă acestea ajung la niveluri acceptabile, unii corali pot absorbi din nou substanța și își pot reveni.
RRRC și Asociația Operatorilor de Turism Marin au realizat un studiu detaliat în puncte cheie de scufundări ale turiștilor în apropierea orașului Cairns, în 2016 și 2017, și au descoperit că anumite recifuri care au fost grav afectate de albire arată semne importante de îmbunătățire.
Albirea coralilor are loc în mai multe etape, de la echivalentul unei arsuri de soare până la moarte, potrivit directorului RRRC, Sheriden Morris.
„Când este un recif se spune în presă că s-a albit, de multe ori sunt omise detalii importante despre cât de gravă este albirea, la ce adâncime a avut loc și dacă va cauza daune permanente coralilor”, a mai spus acesta.
Sheriden a mai transmis că Marea Barieră „are capacitatea uimitoare de a se reveni după episoadele de albire”. Totuși, acesta avertizează că recuperarea lor este dependentă de condițiile de mediu” și că reciful „poate suferi alte episoade de albire pe măsură ce clima continuă să se încălzească”.
Impactul complet al episodului de albire din 2016, care a distrus 30% din coralii de la adâncime mică, nu a fost calculat încă. Totuși, oamenii de știință au găsit colonii de corali albiți și la 40 de metri adâncime.