Marea Barieră de Corali este amenințată de sedimentele din inundațiile din Australia

Apa murdară, cu sedimente, rezultată în urma inundațiilor recente din nordul Australiei, acoperă Marea Barieră de Corali, riscând să o sufoce. Apa bogată în nutrienți a favorizat dezvoltarea unei pături de alge, care împiedică lumina să ajungă la corali.

Marea Barieră de Corali

Foto:  Matt Curnock/Tropwater JCU
Foto: Matt Curnock/Tropwater JCU

O fotografie realizată din aer arată cum apele murdare ale unui râu acoperă mai mult de 60 de kilometri din marea în care se varsă. Începând cu jumătatea imaginii se văd coralii, amenințați de apa cu sedimente și de alge.

Înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO în 1981, Marea Barieră se întinde pe 2.300 de kilometri, de-a lungul coastei nord-estice a Australiei, şi este cel mai mare sistem coralier din lume. A fost afectat, în 2016 şi 2017, de două episoade de albire, provocate de schimbările climatice.

Potrivit oamenilor de știință, citați de BBC, deversările mai multor râuri au afectat, în ultimele săptămâni, marginile exterioare ale recifului pe o întindere de aproximativ 600 de kilometri. De atunci, apa murdară nu a fost împrăștiată, din cauza lipsei vântului.

„În general, un pic de vânt și câteva valuri ar putea sparge această pătură, dar nu am avut parte de niciun pic de vânt”, a declarat Frederieke Kroon, de la Institutul de Știință Marină din Australia.

Foto: Matt Curnock/Tropwater JCU

„Recifurile coraliene şi vegetaţia marină au nevoie de lumină pentru a-şi menţine dezvoltarea şi starea de sănătate”, a explicat Jane Waterhouse, cercetătoare în cadrul Universităţii James Cook.

Coralii sunt ameninţaţi şi de o specie de stea de mare (Acanthaster planci), care se hrăneşte cu aceştia şi care a proliferat ca urmare a poluării şi deversărilor din agricultură.

Inundaţiile au agravat aceste deversări şi, prin urmare, a crescut cantitatea de alge. „Acestea furnizează o hrană perfectă şi permite populaţiei de stele de mare să se dezvolte”, a declarat Waterhouse.

Mai multe regiuni din nordul statului Queensland, aflat în vecinătatea recifului, se confruntă cu efectele ploilor diluviene fără precedent care au transformat drumurile în râuri şi au inundat sute de case. Unele zone au avut parte de ploile care cădeau dintr-un an, în doar 10 zile.

Foto: NASA
spot_img

Ultimele știri