Marcon, un susținător al Acordului climatic de la Paris

Emmanuel Macron, președintele ales al Franței, i-a comunicat omologului său american, Donald Traump, că va apăra înțelegere privind schimbările climatice convenită la Paris în 2015, a declarat purtătorul de cuvânt al acestuia, citat de Reuters. 

Marcon, un susținător al Acordului climatic de la Paris

Laurence Haim, purtătorul de cuvânt al lui Emmanuel Marcon, a declarat pentru CNN că cei doi au avut luni, 8 mai, o scurtă convorbire telefonică, de aproximativ 10 minute. Pe lângă problema schimbărilor climatice aceștia au abordat și subiectele privind lupta împotriva terorismului, relațiile transatlantice și economice.

Casa Albă amână luarea unei decizii

Ca o coincidență, după discuția celor doi președinți, Casa Albă a anunțat marți, 9 mai, că întâlnirea consilierilor administrației Trump, care fusese programată pentru a decide dacă SUA vor ieși  din Acordul climatic de la Paris, a fost amânată din cauza conflictelor de planificare.

Potrivit Reuters, consilierii președintelui Donald Trump și oficialii cabinetului urmau să se întâlnească la Casa Albă pentru a rezolva dezbaterea internă asupra faptului dacă Trump ar trebui să-și păstreze promisiunea de campanie pentru a scoate Statele Unite din Acordul de la Paris.

Oficialul Casei Albe nu precizat când a fost reprogramată această întâlnire.

Implementarea acordului climatic, dezbătută la Bonn, în timp SUA analizeaza retragerea

Grupurile oamenilor de afaceri și unii parlamentari au solicitat Casei Albe să rămână în Acordul de la Paris, în timp ce unele grupuri politice conservatoare au cerut consilierilor să recomande retragerea.

Între timp, reprezentanții a aproape 200 de țări,  care sunt parte a Acordului climati,  se întâlnesc la Bonn, în această săptămână, pentru a discuta aspectele tehnice de punerii în aplicare a acordului.

Deși acordul climatic de la Paris a fost agreat la Paris de aproape 200 de țări, doar 144 l-au ratificat până acum. În aprilie 2016, 155 de țări anunțau semnarea acordului climatic, printre care și România. În octombrie 2016, Parlamentul European a aprobat ratificarea, cu 610 voturi pentru, 38 – împotrivă și 31 abțineri.

În noiembrie, reprezentanții celor 200 de țări s-au întâlnit la Marrakech, Maroc, pentru cea de-a XXII-a conferință ONU pe tema schimbărilor climatice. Atunci, s-a stabiit data limită până la care vor fi elaborate normele de aplicare: decembrie 2018.

spot_img

Ultimele știri