Compania omului de afaceri George Brailoiu, care a cumparat manuscrisele scriitorului Emil Cioran, scoase la licitatie joi la Paris, isi desfasoara activitatea in domeniul energiei si mediului.
KDF Energy este lider pe piata romaneasca in tranzactionarea si administrarea emisiilor de carbon, cu o cifra de afaceri de 100 milioane euro in 2010. Compania gestioneaza certificatele de emisii de gaze cu efect de sera detinute de marii poluatori din Romania. Un ceritficat confera dreptul de a emite o tona de dioxid de carbon echivalent intr-o perioada definita.
Aproape 300 de companii se gasesc pe ”lista neagra” a marilor poluatori, care activeaza in domeniile energie, rafinare de produse petroliere, ciment, metalurgie sau sticla.
Acestea primesc un anumit numar de certificate de emisii in mod gratuit pana in 2013, cand vor fi obligate sa plateasca pentru emisiile eliberate in atmosfera.
Pana atunci insa, companiile primesc gratuit un numar de certificate. Daca o companie polueaza mai mult, aceasta trebuie sa cumpere certificate in plus, daca polueaza mai putin, poate sa-si vanda surplusul si sa-si finanteze cu banii obtinuti investitii in modernizare. KDF Energy realizeaza aceste tranzactii si ofera consultanta companiilor.
71 milioane de certificate pentru ArcelorMittal
Pentru perioada 2008 – 2012, plafonul european este 2,08 miliarde tone de emisii anual. Din aceasa valoare, plafonul Romaniei este de 75,9 milioane de tone anual, adica 3,6%.
Dupa numarul de certificate alocate pentru perioada 2008 -2012 cei mai mari poluatori din Romania sunt ArcelorMittal Steel Galati – aproximativ 71 de milioane de certificate, Complexul Energetic Turceni – 34 de milioane, Complexul Energetic Rovinari – 28 de milioane, Electrocentrale Deva – 20 de milioane, Complexul Energetic Craiova – Isalnita – 17 milioane, RAAN Sucursala Romag Termo – 14 milioane, Lafarge Medgidia – 12,3 milioane, Arpechim Pitesti – 9,6 milioane, potrivit datelor bursei din Sibiu.
La nivel european, cele mai mari burse pentru tranzactionarea acestor certificate sunt Bluenext, European Climate Exchange si Intercontinental Exchange.
Prima tranzactie la bursa de la Sibiu
Pe plan extern, compania colaboreaza cu fonduri de carbon si investitii pe pietele de energie regenerabila actioneaza in calitate de broker pentru certificatele de carbon si certificatele verzi si ofera servicii de consultanta.
Impreuna cu firma de brokeraj Intercapital Invest, KDF Energy a realizat primele tranzactii cu certificatele de emisii de gase cu efect de sera la bursa din Sibiu, iar din decembrie 2009, KDF Energy este membru al bursei CLIMEX, cu sediul in Amsterdam. CLIMEX este una din putinele platforme din lume, pentru tranzactionarea de instrumente financiare de mediu si contracte de energie.
In acelasi timp, KDF Energy este membru al Asociatiei Internationale de Tranzactionare a Emisiilor (IETA – International Emissions Trading Association), cu sediul la Geneva si Asociatia Romana a Carbonului. KDF Energy participa la grupurile de lucru IETA care fac lobby pe langa Comisia Europeana si Conventia Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (UNFCCC – United Nations Framework Climate Change Convention).
”Indreptar patimas”, printre cele mai scumpe manuscrise
George Brailoiu, prin compania KDF Energy, a cumparat intregul fond cu 123 de manuscrise si documente personale ale lui Emil Cioran, la finalul licitatiei organizate joi la Paris de casa Binoche si Giquello, oferind intreaga suma la care s-a ajuns prin licitarea fiecarui obiect, 406.000 euro, printr-o clauza numita "faculte de reunion de lots".
Brailoiu a declarat la RFI ca a fost contactat de Ministerul Culturii si de Academia Romana pentru aceste obiecte, dar urmeaza sa decida carei institutii le va dona.
Manuscrisul intitulat "Indreptar patimas", din 1940, a fost unul dintre cele mai scumpe documente, evaluat de experti la o suma cuprinsa intre 8.000 si 10.000 de euro.
Printre manuscrisele si documentele lui Cioran scoase la licitatie la hotelul Drouot Richelieu din Paris s-au numarat caiete manuscrise (”Tragicul cotidian", "Adolescenta", "Jansenismul", "Pamflet si pamfletar", "Consideratiuni asupra problemei cunostintei la Kant", "Banalitate si transfigurare", "Cartea amagirilor", "Lacrimi si sfinti", "Schimbarea la fata a Romaniei"), carti postale si scrisori, o fotografie a scriitorului, diploma de bacalaureat si cea de licenta in filosofie si litere. Colectia cuprinde mai multe carti de identitate emise de autoritatile germane, un pasaport, un carnet de student emis in Franta, abonamente de tren, fise de lectura, un permis pentru biblioteca si multe altele.
Cititi si:
KDF Energy cere instantei sa stabileasca daca certificatele CO2 sunt marfuri sau valori mobiliare