Aproximativ 40 de proprietari de cladiri din Romania au aplicat documentatia necesara pentru pentru a obtine o certificare internationala care sa ateste eforturile facute pentru protectia mediului, au aratat astazi participantii la workshopul ”Hoteluri verzi si in Romania”, organizat de Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi (RGBC).
Evenimentul a reunit reprezentanti ai industriei hoteliere ce au putut dezbate exemple de bune practici si studii de caz din lanturi de hoteluri din Romania si de la nivel mondial, informatii despre constructii sustenabile, renovari si posibilitatile operationale si stimulentele fiscale existente pentru dezvoltarea unei industrii mai sustenabile.
In Romania exista momentan doar doua cladiri din domeniul hotelier care au obtinut eticheta verde: hotelul Saturn, de pe litoral si Crowne Plaza din Capitala.
”Toate lanturile hoteliere importante fac eforturi pentru a deveni sustenabile. Exista studii de caz care atesta faptul ca toate aceste hoteluri au luat masuri pentru a indeplini normele de eficienta energetica”, a spus Steven Borncamp, presedintele RGBC.
Pentru investitiile in tehnologii curate, care sa sporeasca eficienta energetica a cladirilor, managerii hotelurilor au posibilitatea de a obtine fonduri prin programul – ”Facilitate de Finantare pentru Eficienta Energetica” (EEFF), o linie de credit pe baza de grant-uri infiintata din fonduri de la Comisia Europeana si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Interesul proprietarilor de cladiri pentru masurile de protectie a mediului si de dezvoltare durabila este in crestere. Potrivit reprezentantilor RGBC, in prezent exista aproximativ 40 de solicitari din partea proprietarilor de cladiri din Romania pentru obtinerea unei certificari internationale.
Mai verde, mai ieftin
O consecinta directa a investitiilor pentru ”inverzirea” hotelurilor este reducerea consumului energetic. Aceasta inseamna nu numai o economie importanta de resurse si o reducere a amprentei de carbon, ci si o reducere consistenta a facturilor.
”Cel mai important pentru obtinerea eficientei energetice este sistemul de management energetic. Masuram consumul si putem implementa echipamente si tehnologii de reducere a consumului. In ultimii doi ani a crescut foarte mult numarul investitorilor care au inceput sa fie interesati de aceste tehnologii”, a declarat David Nicholl, director general Schneider Electric. El a explicat ca echipamentele furnizate de Schneider, spre exemplu, pot contribui la o reducere de pana la 30% din cantitatea de energie consumata anual, ceea ce in cazul unor companii poate insemna costuri de pana la un milion de euro.
In Romania, tehnologiile furnizate de Schneider au fost utilizate cu succes in proiectul City Business Centre din Timisoara, care a fost distins cu premiul ”Green Building of the Year 2009”, in cadrul ceremoniei Real Estate Awards.
De asemenea, anul trecut, Athenee Palace Hilton din Bucuresti a reusit sa economiseasa cea mai multa energie, devansand toate celelalte hoteluri Hilton din Europa Centrala, de Est si din Turcia, in cadrul programului “Hilton Sustainability Challenge”, demarat de lantul hotelier pentru a reduce consumul de energie si de apa. In ultimii patru ani, Hilton Worldwide a reusit sa reduca emisiile de dioxid de carbon cu 110.000 de tone, adica echivalentul a 33.000 de masini care circula timp de un an.