Malurile Dunării vor fi curățate în cinci orașe din România

De-a lungul Dunării, cinci orașe vor găzdui în septembrie acțiuni de curățare, ateliere pentru tineri și activități creative.

România Limpede revine în 2025 cu o nouă ediție care combină educația ecologică, implicarea civică și eforturile concrete de combatere a poluării cu plastic.

Între 19 și 24 septembrie 2025, Lidl România și trei organizații neguvernamentale vor relua acțiunile de igienizare și educare ecologică de-a lungul Dunării.

Proiectul România Limpede, implementat alături de Mai Mult Verde, WWF-România și ASAP, se extinde în cinci orașe: Călărași, Giurgiu, Drobeta-Turnu Severin, Turnu Măgurele și Mahmudia.

Proiectul România Limpede este o inițiativă de reducere și prevenire a poluării cu plastic a apelor Dunării, inițiat în anul 2022”, transmit organizatorii.

Deșeuri colectate, comunități implicate

În cei trei ani de desfășurare, proiectul a dus la colectarea a 14,7 tone de deșeuri, dintre care 9,8 tone de plastic.

Peste 500 de voluntari, angajați Lidl, membri ai ONG-urilor, elevi, profesori și reprezentanți ai autorităților locale, au participat la activitățile din edițiile anterioare.

În 2025, pe lângă curățarea malurilor, la Giurgiu va avea loc și o intervenție pe luciul fluviului, cu ajutorul caiacelor.

Mesaje vizuale pentru protecția apelor

În Drobeta-Turnu Severin, proiectul va include o pictură murală participativă, realizată în tehnica „pixelated art”.

Designul va fi conceput de un artist vizual, iar execuția va implica membrii comunității.

Schița va transmite un mesaj puternic despre necesitatea protejării apelor împotriva poluării cu plastic și va implica membrii comunității în discuții și dezbateri pe această temă”, au explicat organizatorii.

Lucrarea murală va deveni un reper local și va fi creată în paralel cu sesiuni de dialog despre impactul plasticului asupra fluviului.

Râuri potabile și știință participativă în Mahmudia

În Mahmudia, WWF-România va facilita un atelier de știință participativă.

Tinerii vor studia fluviul și vor învăța despre sănătatea apelor și conceptul de râuri potabile, în cadrul Hub-ului Ape Potabile Delta Dunării.

Această experiență educativă implică tinerii în studierea fluviului lângă care trăiesc”, explică organizatorii.

Atelierul este parte a Hub-ului Ape Potabile Delta Dunării, creat împreună cu activista Li An Phoa, fondatoarea Drinkable Rivers.

Datele colectate vor fi incluse în programul internațional de știință cetățenească, care mapează starea de sănătate a râurilor din Europa.

Rezultatele activităților de știință participativă întreprinse de Hub vor continua să contribuie la programul internațional de știință cetățenească Drinkable Rivers”, mai precizează organizatorii.

Ateliere de joacă despre meseriile viitorului

ASAP va organiza tot în Mahmudia două ateliere de educație ecologică prin joc, în colaborare cu WWF și Mai Mult Verde.

Activitățile sunt coordonate de un creator de jocuri și urmăresc dezvoltarea gândirii critice și a creativității.

Participanții vor descoperi în mod interactiv și distractiv cum pot modela viitorul prin meserii creative”, potrivit organizatorilor.

Atelierele vor fi facilitate de un cunoscut designer de jocuri.

Scopul este de a oferi adolescenților contexte atractive pentru învățare și de a-i implica în mod real în schimbarea modului în care privim plasticul și resursele naturale.

O strategie regională cu impact local

Proiectul România Limpede își propune să crească responsabilitatea comunitară față de resursele de apă ale României.

Atelierele, activitățile participative și acțiunile de igienizare vizează nu doar combaterea poluării cu plastic, ci și consolidarea legăturii dintre oameni și Dunăre.

România Limpede este un program pe termen lung, care urmărește cultivarea și extinderea responsabilității pentru apele autohtone, contribuind astfel la sănătatea și bunăstarea oamenilor și a mediului”, concluzionează inițiatorii.

REset Plastic: o strategie aplicată local

Pe lângă acțiunile din România Limpede, Lidl aplică la nivel național strategia REset Plastic, dezvoltată de Grupul Schwarz.

Aceasta include cinci direcții de acțiune: reducerea plasticului, design ecologic al ambalajelor, colectarea și reciclarea deșeurilor, educația și cercetarea.

Strategia include atât reducerea cantității de plastic utilizat în operațiunile de business, cât și diminuarea cantităților de deșeuri din plastic care ajung în mediu”, se subliniază în comunicat.

România Limpede propune mai mult decât o curățenie de toamnă: o mobilizare pe termen lung a tuturor actorilor relevanți – autorități, ONG-uri, companii și cetățeni, în jurul unui scop comun.

Fiecare ediție contribuie la o rețea de practici, experiențe și comunități active în protejarea apelor.

CITIȚI ȘI:

Rețeaua 5G deschide calea digitalizării și incluziunii în Deltă

Dâmbovița Delivery transformă debarcaderul, un spațiu urban uitat, într-un loc viu

Reportaj pe Via Danubiana: Savurează Dunărea sălbatică la doar o oră de București

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri