Malta, condamnată de UE pentru capturarea păsărilor migratoare

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a condamnat Malta, la jumătatea lunii iunie, pentru instaurarea unui regim derogatoriu care permite capturarea, cu ajutorul plaselor, a şapte specii de păsări sălbatice. Malta se apară spunând că este un obicei național.

Malta, condamnată de UE pentru uciderea păsărilor migratoare

După un proces care durează din 2015, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că vânătorii din Malta care capturează și comercializează sau ucid mai multe păsări din familia fringilidelor (din care fac parte mai multe specii comune, cum ar fi cinteza, scatiul şi sticletele) încalcă legislația europeană.

Potrivit justiției europene, țara insulară nu a reușit să justifice regimul excepțional, prin care a încălcat directiva privind conservarea păsărilor sălbatice. Aceasta nu permite derogări decât „dacă nu există o altă soluţie satisfăcătoare pentru a permite, în condiţii strict controlate şi într-o manieră selectivă, capturarea, detenţia sau orice altă exploatare judicioasă a anumitor păsări, în număr mic”.

Pe baza unui studiu realizat de ONG-ul „BirdLife Malta” din 2007, Curtea consideră că aceste capturări s-au intensificat într-o asemenea măsură, încât „doar o mână de exemplare din fiecare specie comună de fringilide a ajuns să se reproducă în mod constant pe insulă”.

Curtea critică, de asemenea, caracterul neselectiv al metodei prinderii, cu ajutorul plaselor tradiţionale, precum şi controlarea deficitară a celor care deţin licenţe de capturare a păsărilor.

gardenium.ro
Din 2015, Malta a fost în conflict cu Bruxelles-ul pe tema acestor capturi. Practica este considerata crudă de către detractorii săi, mai ales că păsările sunt ucise înaintea sezonului de reproducere – însă este apărată cu înverşunare în Malta, unde este considerată un obicei naţional. Tradiția de a captura păsări este veche de secole și a avut sprijinul guvernului maltez, care a reintrodus practica în 2013.

Acest obicei este interzis oriunde în UE . Potrivit legislației europene, națiunile membre pot fi scutite de reglementările care protejează speciile de păsări , dar numai dacă vânătoarea poate fi făcută în condiții controlate.

Numeroşi apărători ai mediului, printre care romancierul şi eseistul american Jonathan Franzen, critică de multă vreme vânarea păsărilor migratoare în Malta şi în bazinul mediteranean.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri