Maldivele vor deveni de nelocuit pana la sfarsitul secolului

Maldivele vor ajunge de nelocuit in acest secol, daca nu se iau in serios schimbarile climatice si daca nu se iau masuri drastic de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, avertizeaza presedintele Arhipelagului Indian.

Maumoon Abdul Gayoom atrage atentia lumii, de 20 de ani, ca cele 1.200 de insule care se intind pe o distanta de 800 de kilometri de apa in sudul Indiei se afla in pericol din cauza schimbarilor climatice.
Amenintarea este cu atat mai reala cu cat prognoza arata o crestere de 59 de centimetri a apelor pana in 2100, avertizeaza specialistii pe probleme climatice.

"Timpul se scurge pentru noi", a declarat Gayoom pentru Reuters. "Incalzirea globala si cresterea nivelului apelor sunt un pericol actual si real pentru Maldive si populatia sa", a declarat persedintele.

"Trei sferturi dintre insulele noastre se afla la doar 1,20 m de nivelul apei. Cresterea prognozata a pelor marii pana la sfarsitul secolului inseamna ca insulele noastre vor devein de nelocuit", a declarat Maumoon Abdul Gayoom.

Comunitatea internationala ar putea preveni scufundarea insulelor daca ar uita de interesul propriu si ar aborda problema schimbarilor climatice, a mai spus presedintele arhipelagului.

"Uraganul El Nino din 1997 – 1998 a albit suprafetele noastre de corali. Curentii fara precedent care au afectat simultan 80 de insule ne amintesc ca vremea este imprevizibila si neplacuta", a declarat Gayoom.

Aceste efecte sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat economia zonei este bazata pe pescuit si turism, "Ambele sectoare se afla in fata unui real risc de colaps, daca tendintele actuale se mentin", a explicat presedintele.
Lantul de insule este renumit pentru facilitatile sale de lux – sederea intr-unul din corturile suspendate peste lagunele albastre costa peste 1000 de dolari pe noapte.

Doar 195 dintre insulele din Maldive sunt locuite, iar 93 dintre acestea sunt afectate de eroziune.Tsunami-ul din 2004 a aratat cat de vulnerabile sunt aceste insule. Autoritatile au fost nevoite sa evacueze complet 13 insule.

"Daca schimbarile climatic se vor agrava, masurile de diminuare a efectelor luate pe plan local nu vor mai fi suficiente. Supravietuirea noastra depinde de discutiile la nivel global", a declarat presedintele Maldivelor. "Problema, in viziunea mea, este lipsa asumarii unui angajament", a mai spus acesta.

Presedintele Maumoon Abdul Gayoom isi pune toate sperantele in summit-ul din decembrie de la Bali, Indonezia. "Liderii lumii trebuie sa cada de accord asupra unui plan de reducere substantiala a emisiilor", a declarat Gayoom. El a adaugat ca summit-ul ar trebui sa fie si o ocazie de a-i aduce in clubul celor preocupati de mediu pe cei care nu participa la procesul Kyoto.

Maumoon Abdul Gayoom organizeaza in zilele de 13 si 14 noiembrie un summit pe tema schimbarilor climatic si are un mesaj simplu: soarta celor 300 de mii de locuitori ai Maldivelor se afla in mainile conducatorilor lumii.

Foto: nationalgeographic.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri