La competiția „Make it! Race it! Recycle it!” din 8 iunie 2019 vor participa 30 de ambarcațiuni realizate din materiale reciclabile. Echipajele se pot înscrie până pe 10 mai și pot fi din partea companiilor, ONG-urilor, școlilor, liceelor sau pot fi alcătuite din grupuri de prieteni.
A patra ediție a competiției „Make it! Race it! Recycle it!” va avea loc pe râul Bega în Timișoara, în 8 Iunie 2019, pentru a celebra Ziua Internațională a Mediului. În cursă se pot înscrie 30 de ambarcațiuni realizate din materiale reciclabile sau recuperate (carton, PET-uri, doze aluminiu, alte ambalaje de plastic sau carton, pungi plastic, țevi/tuburi PVC).
Pot fi folosite și materiale noi, dar acestea trebuie să poată fi refolosite/reciclate după cursă. Vâslele, padelele, zbaturile etc., unde este cazul, trebuie de asemenea realizate din materiale recuperate/reciclabile. Toate materialele folosite trebuie să fie curate și “safe for the environment”
Înscrierile se pot face până pe 10 mai (până pe 4 mai se anunță intenția de participare) și sunt deschise companiilor, ONG-urilor, școlilor și liceelor (elevi în clasele XI-XII), dar și pentru grupuri de prieteni. Pentru ONG-uri, fundații, școli sau asociații participarea este gratuită, pentru companii, taxa pentru o ambarcațiune este de 300 de euro, iar pentru grupurile de prieteni – 150 de euro.
Categoriile la care un echipaj poate participa sunt:
- Cea mai rapidă ambarcațiune – secțiunea „viteză”
- Cea mai rapidă ambarcațiune – secțiunea „Saved by the bell”
- Cea mai faină temă
- Cel mai inovator design
- Premiul pentru impresia artistică
- People’s choice
- Premiul Special EcoStuff
- Titanic Award
La secțiunea „viteza” se pleacă în amonte, se ocolește o baliza și se revine la start/finish. La secțiunea „saved by the bell” se pleacă din amonte, ambarcațiunile trebuind să ajungă în două puncte de control înainte de a trece linia de finish.
Câștigătorul categoriei People’s Choice va fi desemnat prin votul publicului, prin vot (like) pe Facebook dat fotografiei cu echipa favorita, iar categoria Titanic Award va fi câștigată de echipajul care se va scufunda sau care va eșua în cel mai spectaculos mod.
Jurizarea este făcută de un juriu care are în componență doi reprezentanți EcoStuff Romania, un reprezentant al partenerilor evenimentului, un reprezentant din partea autorităților, un arhitect, un designer și doi jurați aleși în urma unui concurs organizat online.
Ambarcațiunile nu trebuie să depășească 2.5 lățime, 3.5 înălțime, 7 lungime și trebuie propulsate doar prin forța umană, cu ajutor din partea soarelui, vântului, apei sau gravitației.
Este interzisă folosirea polistirenului, lemnului și a barelor sau profilelor de metal pentru rigidizarea ambarcațiunilor. La finalul cursei, echipajele trebuie să-și demonteze ambarcațiunile, iar deșeurile rezultate trebuie depuse în containerele speciale.
„Gândit ca un exercițiu de educație ecologică alternativă, în care participanții învață să refolosească într-un mod care stimulează creativitatea și lucrul în echipă, proiectul te scoate puțin din zona de confort, încurajează gândirea laterală și stimulează creativitatea. Ne bucurăm că numărul și diversitatea participanților crește și sperăm să prindă curaj cât mai mulți și să participe la această ediție”, a transmis organizatorul competiției, EcoStuff Romania.