Cele mai multe dintre recipientele de alimentare din plastic, pe care consumatorii le spală după folosire și le pun în coșul de reciclare, nu pot fi reciclate. Amestecul de materiale plastice utilizate în multe ambalaje de iaurt sau tăvi pentru mâncare semi-preparată și alte recipiente limitează capacitatea consiliilor municipale de a le recicla, relatează BBC.
Asociația Guvernelor Locale (LGA) din Marea Britanie spune că doar o treime din ambalejele alimentare poate fi reciclată. Restul este trimisă la depozitul de deșeuri. Industria reciclatoare din Marea Britanie mai spune că până la 80% din ambalaje ar putea fi făcute mai reciclabile.
Potrivit Federației britanice pentru materiale plastice, companiile încearcă să folosească mai multe recipiente reciclabile și au cerut un stimulent financiar astfel încât producătorii să folosească mai multe materiale plastice reciclabile.
Conform analizei LGA, aproximativ 525.000 de tone de vase de plastic, tuburi și tăvi din plastic sunt folosite în fiecare an de către gospodăriile din Marea Britanie, dar numai 169.000 de tone din aceste deșeuri pot fi reciclate.
Acesta îi acuză pe producători că folosesc un amestec de polimeri, unii dintre aceștia având o calitate slabă.
LGA, care reprezintă consilii în Anglia și Țara Galilor, declară că guvernul ar trebui să ia în considerare interzicerea materialelor plastice de calitate inferioară.
Materialul plastic de culoarea neagră, „imposibil de reciclat”
LGA afirmă că nişte modificări simple ar putea face o diferență uriaşă, şi subliniază cazul mâncărurilor care se prepară în cuptorul cu microunde care sunt adesea furnizate în material plastic de culoare neagră.
Negrul este singura culoare care nu poate fi scanată cu ușurință de mașinile de reciclare, ceea ce înseamnă că procesul devine inutil de complicat.
Schimbarea culorii acestor elemente ar duce la o creștere semnificativă a cantităţii care ar putea fi utilizată din nou.
„Este aproape criminal să credem că unele dintre materialele plastice utilizate sunt greu de reciclat, iar plasticul negru este aproape imposibil de reciclat. Singurul motiv pentru care avem plastic negru folosit de producători este faptul că face alimentele să arate bine”, a declarat Peter Fleming de la LGA pentru BBC News.
Când vine vorba de ambalajele fructelor și legumelor, multe dintre acestea sunt fabricate din până la trei tipuri diferite de plastic, inclusiv polistiren, care nu pot fi reciclate.
LGA dorește ca producătorii de materiale plastice să lucreze cu consiliile pentru a preveni situaţiile în care materialele care limitează reciclarea să intre în sistem în primul rând.
„Dacă industria nu ne va ajuta să ajungem acolo, atunci guvernul ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta consiliile”, a spus Cllr Judith Blake, care este purtătorul de cuvânt al LGA pentru mediul înconjurător.
Pe lângă solicitarea unei interdicții, LGA dorește ca Guvernul să îi oblige pe producătorii de materiale plastice să plătească costurile de colectare și eliminare a materialelor plastice care nu pot fi reciclate.
„Fie că vor face schimbarea până la capăt, astfel încât produsele lor să fie mai ușor de reciclat”, a spus Cllr Fleming, „sau pot începe să ajute să plătească pentru eliminarea lor”.
Keith Freegard, de la grupul de reciclare British Plastics Federation – cea mai importantă asociație pentru întreaga industrie a materialelor plastice din Marea Britanie – a declarat că designerii folosesc de multe ori culoarea neagră pentru ambalarea alimentelor pentru a indica că acestea sunt un „produs de top”.
„Din păcate, acești designeri nu și-au dat seama că atunci când aceste pachete au sosit în fabrica de reciclare după ce au fost separate de consumatori, vopseaua neagră nu poate fi văzută de scannerele de sortare din instalația de reciclare. Acest lucru trebuie să se schimbe”, a adăugat Freegard.