Maidanezii, pacientii saraci ai clinicilor veterinare

In sala de tratamente a clinicii se afla doar doi pacienti: un canis alb si un metis negru. Zac unul langa altul, conectati la perfuzii, la fel de atent monitorizati de medici si asistenti veterinari. Aici au acelasi statut, insa pana la externare. Canisul alb va pleca acasa impreuna cu stapanul sau, in vreme ce metisul negru se va intoarce pe strazi.

Maidanezul bolnav nu este pentru prima oara in clinica Ortovet, din Bucuresti. Afectat de o boala parazitara, a fost cules de pe strazi si adus la clinica pentru a doua oara de o femeie care nu i-a putut ignora suferinta. L-a adus la Ortovet pentru ca stie ca este una din clinicile private care trateaza gratuit animalele strazii, din fondurile proprii sau din banii primiti in cutia milei de la stapanii de animale.

In vreme ce autoritatile se chinuie de 20 de ani sa rezolve decent problema maidanezilor, unii veterinari muncesc voluntar si dau bani din buzunarul propriu pentru salvarea de la moarte a animalelor. Fara sa-si faca prea multa reclama, medicii din unele clinicile private din Bucuresti fac o adevarata echilibristica financiara pentru a putea oferi reduceri la tratamente si operatii pentru animalele comunitare bolnave sau nesterilizate.

Frati „de sange” pe masa de operatie

Un astfel de om este Liviu Gaita, medic veterinar la clinica Ortovet. De la el am aflat ca metisul negru care imparte sala cu canisul alb a fost abandonat la marginea adapostului si a revenit pentru a doua oara la clinica, adus de un protector de zona. Acum este bolnav de babebesioza, o boala parazitara, si i se face o transfuzie de sange de la un alt maidanez, mai sanatos.

Protectorii de zona sunt o inovatie aparuta in Hotararea 253/2009 a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, care presupune reintoarcerea cainilor dupa sterilizare in locul de unde au fost capturati, sub raspunderea unei persoane care poate sa-i supravegheze din cand in cand.

Ideea nu a generat solutii, insa protectorii si toti cei interesati de salvarea animalelor fac tot ce pot. Efortul lor nu este de ajuns,”pentru ca munca de voluntar in tara noastra nu are o traditie si un respect public” din partea autoritatilor, explica Liviu Gaita.

”Neadoptabilii”, chiriasi permanenti ai clinicii

In timp ce isi exprima dezamagirea fata de modul in care autoritatile au priceput sa rezolve problema in anul 2000, prin eutanasii in masa, medicul Gaita este inconjurat si privit cu interes de patru pisici. Acestea au salvate de la moarte sigura si apoi adoptate de clinica Ortovet, pentru ca nimeni nu le-a mai vrut inapoi.

Au fost aduse aici in stare foarte grava si au avut nevoie de tratamente lungi si costisitoare, suportate integral de clinica.

Medicul le stie pe toate pe nume si ne spune povestea nefericita a fiecareia: „Sunt neadoptabili. Unul e chior si are probleme la o falca, altul are trei picioare taiate de cositoarea de iarba, ea are o plaga infectata rau, iar celalalt a fost paraplegic si cu coada taiata. Dar cum e mai bine”.

Greu de crezut, dar toate cele patru pisici au avut candva stapani, asa numiti”iubitori de animale” care le-au incredintat medicilor de la Ortovet rostind aceeasi sentinta:”Domnule, eu n-am bani sa platesc tratamentul, omorati-o!”.

Cutia milei, prea mica pentru nevoi atat de mari

Reducerile de tarif practicate de Ortovet pentru animalele comunitare si salbatice sunt cuprinse intre 25% si 70% si sunt acoperite din fondurile proprii ale clinicii sau din cutia milei instalata la intrarea in clinica.

Aceste discounturi au generat insa pierderi mari pentru clinica, pentru ca uneori salvatorii sau stapanii de animale nu au bani sa plateasca nici macar restul sumei.

In astfel de situatii, cutia milei este doar o solutie simbolica, pentru ca nu e vorba doar de sterilizari, ci si de tratamente de urgenta costisitoare pentru animalele lovite de masini, cu oase rupte.

„Aceste cazuri necesita ortopedii de zeci de milioane si cine imi aduce astfel de animale imi lasa un milion, doua. Eu nu am radiologie aici. In repetate randuri am stors de la cutia milei pentru radiografii, am mai pus eu cat trebuia ca sa pot sa le repar picioarele, ca nu pot sa fac ortopedie fara sa vad ce e inauntru”, spune Liviu Gaita.

Nici un animal ranit nu este intors in strada fara tratament, chiar daca insotitorul nu are bani sa plateasca. Singura solicitare din partea Ortovet este ca insotitorul animalului sa lase buletinul la clinica pe timpul tratamentului, din cauza experientelor anterioare legate de abandon.

„Practic reduceri, pentru ca nu pot sa le fac gratis. Eu merg in pierdere de mai multa vreme si nu am un profit suficient ca sa imi permit un numar semnificativ de sterilizari gratuite”, explica doctorul Gaita.

De aceea, clinica a ales sa acopere doar costurile pentru instrumente si materiale medicale si sa munceasca voluntar pentru a salva animalele comunitare.

Eforturile clinicilor private, o picatura intr-un ocean

Pe langa Ortovet, in Bucuresti mai exista si alte clinici veterinare private care practica reduceri de tarife sau gratuitati pentru sterilizarea sau tratamentul animalelor comunitare. Cateva dintre ele sunt: AltamiraVet, RonaVet, IdisVet, MinaVet si ProAnimaVet.

Clinicile veterinare private nu pot abandona insa logica comerciala careia ii sunt supuse si nu se pot transforma in institutii de binefacere sau de colectare de fonduri.

”Gesturile lor sunt simbolice si nu pot egala un efort al autoritatilor la scara mare”, e de parere Liviu Gaita. In opinia sa, efoturile autoritatilor ar trebui sa implice trei pasi: sterilizari, incurajarea adoptiilor si licentierea inmultirii. Aceasta din urma presupune inmultirea controlata a cainilor si pisicilor, care ar fi posibila daca fiecare proprietar de animale ar fi obligat prin lege sa le sterilizeze. In caz contrar, ar trebui sa plateasca o taxa si sa isi inregistreze pisica sau catelul la veterinar, pentru a-i monitoriza si controla gestatia. Aici, Liviu Gaita acuza lobby-ul imoral al crescatorilor autorizati, care, desi scot profit de pe urma animalelor, refuza sa plateasca o asemenea taxa.

Primaria Capitalei a facut un pas important in vara acestui an prin semnarea unui protocol cu paisprezece clinici private prin care se urmareste sterilizarea gratuita a cainilor comunitari. Este totusi o masura incompleta, pentru ca protocolul nu include suportul financiar al Primariei pentru tratamente medicale post-operatorii, transportul sau cazarea pentru animale, iar pisicile sunt excluse din program.

Adoptiile se dovedesc insuficiente in fata numarului urias de animale fara stapan. Pe site-urile fiecareia dintre aceste clinici sunt postate aproape zilnic fotografii cu animale care asteapta sa fie luate acasa de cineva.

Peretii clinicii Ortovet sunt intesati cu astfel de fotografii si anunturi disperate pentru catei sau pisici fara stapan.

Animalele comunitare sunt ale noastre

La sfarsitul discutiei, indreaptandu-se catre o consultatie de urgenta, medicul veterinar Liviu Gaita explica de ce continua sa ajute aceste animale, in pofida pierderilor financiare:

„Nu poti sa intorci capul. Sau poti sa o faci, daca esti croit in acest fel. Eu nu cred ca e firesc sa intoarcem capul de la suferinta pe care de cele mai multe ori, noi am generat-o. De tot ce voi dezvolta ca prestatie medicala pe viitor vor beneficia si animalele comunitare. Pentru ca sunt ale mele si ale tale!”

 

 

 

Gratuitati si tarife speciale oferite de clinicile veterinare pentru animalele strazii:

AltamiraVet ofera reduceri doar pentru catele comunitare ( media de pret la animalele cu stapan este de 60-120 lei):
• sterilizare catea comunitara pana in sase luni + anestezie – 50 lei
• sterilizare catea comunitara + anestezie – 60 lei
• sterilizare catea comunitara cu piometru sau gestanta + anestezie – 70 de lei

RonaVet ofera reduceri la sterilizari pentru animalele comunitare ( care se obtin cu cu un cod de reducere pe site) si 10 sterilizari gratuite pe luna.

IdisVet ofera un discount permanent de pana la 50% la tratamente medicale si sterilizari pentru animalele fara stapan. Incepand de ieri, cabinetul a inceput campania de sterilizare gratuita a pisicilor fara stapan, in cadrul programului ROBI.

MinaVet castreaza maidanezi gratuit in perioada 1.05.2010 – 1.12.2010

ProAnimaVet castreaza catele si pisici comunitare gratuit, in limita fondurilor disponibile. In lipsa fondurilor, au tarife speciale pentru animalele comunitare, in limita a douazeci de cazuri pe luna:
• castrare + vaccin catea – 80 lei
• castrare + vaccin caine – 65-70 lei
• castrare + vaccin cotoi – 50 lei
• castrare + vaccin pisica – 65 lei

Ortovet ofera urmatoarele tarife reduse pentru animalele comunitare:

Sterilizare chirurgicala ( nu este inclusa valoarea firelor de sutura resorbabile, care sunt disponibile la cerere):
• pisica femela – 50 lei
• pisica mascul – 40 lei
• caine femela – 60 lei
• caine mascul – 50 lei

Vaccin polivalent caine – 15 lei
Vaccin antirabic – 5 lei
Deparazitare interna + externa – 15 lei
Carnet de sanatate – 5 lei
Crotal – gratuit

Nicoleta Banila

 

 

 

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri