Mai puține deșeuri, mai multă inovație: 4 tendințe alimentare pentru 2015

Anul trecut, tendința de orientare a consumatorilor către o aprovizionarea cu alimente curate și obținute prin metode sustenabile a căpătat mai multă consistență, potrivit Green Biz. Interesul consumatorilor a crescut proporțional în toate direcțiile, ducând chiar la elaborarea unui nou sistem de rating pentru produsele alimentare, care ia în calcul atât cantitatea de energie și apă implicată în procesul de producție, cât și alți factori de durabilitate. 2015 ar putea aduce chiar mai multe schimbări în modul în care vom mânca. Legumele poaspete, produse local, la prețuri accesibile, dar și carnea fără antibiotice vor ajunge pe mesele mai multor oameni decât oricând înainte. 

Nivelul de producție alimentară va trebui să crească cu până la 70% până în 2050
Nivelul de producție alimentară va trebui să crească cu până la 70% până în 2050

Alimente sănătoase pentru toți nu doar pentru gurmanzi. Fermieri mici și mijlocii sunt excluși din piețele alimentare locale, în timp ce oamenii din comunitățile cu venituri mici din apropiere nu au acces la alimente proaspete, sănătoase, fiind victimele clasice ale bolilor de nutriție ca diabetul zaharat si obezitatea. 2015 ar putea crea un punct de cotitură în privința șanselor egale de a avea acces la produse alimentare de calitate. Noul an va aduce îmbunătățiri în privința calității fructelor și legumelor care vor fi crescute cu mai puține pesticide.

Mai multă atenție la risipa de alimente și mai puțin alimente irosite. În America, aproximativ 40% din alimentele produse nu ajung la consumatorii finali. Aceasta nu este numai o risipă a produselor alimentare în sine, dar și a apei, energie și a altor resurse care au fost folosite direct în lanțul de producție și distribuție. Mai multe țări europene au luat măsuri pentru a sensibiliza opinia publică privind deșeurile alimentare și de a promova strategii pentru reducerea acestora, și în acest an. Exemplul ar putea fi replicat și peste ocean.

„Bătălia” pentru reducerea sau scoaterea chimicalelor din mâncare continuă. De prea multe ori, alimente pe care urmează să le consumăm intră în contact cu substanțe chimice periculoase, de la pesticide până la toxinele din garniturile de conserve alimentare. Garanțiile guvernamentale nu au reușit să țină pasul cu fluxul de produse chimice în aprovizionarea cu alimente, iar în acest an, lupta se va intensifica.

Carnea fără antibiotice, va fi noul curent în alimentație. Motivați de cererea de consum, mai multe restaurante, magazine alimentare, precum și companiile de servicii alimentare furnizează clienților lor cu carne provenite de la animale și păsări crescute fără antibiotice. Multora dintre animalele sacrificate pentru carne atât în SUA, cât și în Europa, li s-au administrat antibiotice chiar dacă nu au fost bolnave. Această practică a contribuit la creșterea numărului de bacterii rezistente la antibiotice și car nu mai pot fi distruse de multe medicamente comune. Antibioticele ar trebui să fie rezervate strict pentru tratarea persoanelor și a animalelor bolnave, nu pentru a promova creșterea sau a compensa condițiile de stres și insalubre de la fermele de creștere a animalelor.

Citește și:

Grădină comunitară pentru clujenii care vor să-și crească singuri hrana

Agricultura urbană este subestimată la nivel mondial

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri