Mai multe lanțuri de supermarket din Germania au retras de la vânzare artificiile de Anu Nou din cauza efectelor negative asupra climei și animalelor

Deşi petardele aprinse în noaptea de Anul Nou sunt în continuare foarte populare în Germania, preocupările care vizează schimbările climatice și anxietatea animalelor au determinat mai mulţi retaileri să retragă anul acesta artificiile de pe rafturile magazinelor.

„Focurile de artificii durează o oră, dar ne dorim să protejăm animalele şi să beneficiem de aer curat timp de 365 de zile în fiecare an”, a declarat Uli Budnik, directorul reţelei de supermarketuri Rewe, din regiunea Dortmund, care a sistat vânzarea de artificii.

Unul dintre principalele lanțuri de bricolaj din țară, Hornbach, a anunțat luna trecută că este prea târziu pentru a opri comanda din acest an, dar că va interzice articolele pirotehnice începând cu 2020.

Lanțul rival Bauhaus a declarat că va regândi ofertele de artificii de anul viitor „având în vedere mediul”, în timp ce proprietarii de franciză ai unui lanț de supermarketuri Edeka le-au eliminat deja din magazinele lor.

Ecologiștii se bucură de noua tendință, care ar fi fost cândva de neconceput într-o țară în care oamenii aruncau în aer cantități uriașe de materiale pirotehnice de pe gazon și balcoane în fiecare Revelion.

„Sperăm să vedem o schimbare în societate, iar oamenii să cumpere mai puţine rachete de artificii şi petarde anul acesta”, a precizat pentru DPA Juergen Resch, directorul organizaţiei ecologiste germane DUH.

Focurile de artificii de Anul Nou în Germania degajează circa 5.000 de tone de particule fine în atmosferă într-o singură noapte, echivalentul a circa două luni de trafic rutier, potrivit agenţiei federale pentru mediu UBA.

Particulele fine de praf eliberate în atmosferă sunt considerate nocive pentru sănătate umană şi animală.

Artificiile de Revelion reprezintă unul dintre cele mai neobișnuite evenimente de poluare atmosferică în decursul unui an. Majoritatea particulelor aerosolizate prin arderea focurilor de artificii constau din metale și compușii lor folosiți în artificii, potrivit unui studiu publicat pe www.sciencedirect.com și ilustrat mai jos.

Multe orașe germane au instalat zone în care focurile de artificii sunt interzise, pentru proteja mediul şi din motive de siguranţă.

Cererea rămâne însă ridicată, iar germanii urmează să cheltuiască anul acesta 133 de milioane de euro pe articole pirotehnice cu ocazia Anului Nou, la fel de mult ca anul precedent, potrivit Federaţiei sectorului pirotehnic (VPI).

Magazinele de tip discount Aldi şi Lidl, precum și lanţul de supermarketuri Real, deţinut de Metro, şi-au exprimat intenţia de a continua să distribuie articole pirotehnice.

Un segment bine reglementat în Germania, comerţul cu rachete de artificii, petarde şi alte materiale pirotehnice atinge cele mai ridicate vânzări în ultimele trei zile lucrătoare ale anului.

Un sondaj YouGov publicat vineri arată că 57% dintre germani ar fi de acord cu interzicerea vânzării de materiale pirotehnice, dar 84% spun că aşteaptă cu nerăbdare focurile de artificii care vor lumina cerul în noaptea de marţi spre miercuri.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri