In zilele cu mult praf si cu mari particule poluante in aer, un numar mai mare de batrani se prezinta la medic cu probleme de inima, au descoperit cercetatorii de la Universitatea Hopkins din Baltimore, informeaza Reuters.
In aceleasi conditii se observa si un numar crescut de pacienti in varsta care se plang de probleme respiratorii. „Desi dovezile sunt amestecate in acest moment, am gasit o legatura intre problemele cardiovasculare si particulele poluante agresive”, a declarat Roger Peng, cercetatorul care a condus studiul. „Consider ca este important sa actualizam acest studiu si altele pe acest domeniu, continuand sa monitorizam datele”, a adaugat acesta.
Peng si alti cercetatori au descoperit, anterior, pericolele pentru inima si plamani pe care le prezinta particulele fine din aer, de 100 de ori mai mici decat latimea unui fir de par uman. Particulele mai mici din aer, care se gasesc in fumul de la masini sau alte surse, pot „calatori” mai departe decat particulele mai mari, iar cand sunt inhalate pot penetra mai adanc in plamani. Daca raman in organism, pot creste riscul aparitiei unor boli precum cancer la plamani sau boli de inima.
Particulele mai mari, in schimb, au tendinta de a ramane in partea superioara a aparatului respirator cand sunt inhalate si sunt mai usor de eliminat.
Cercetatorii au examinat date privind poluarea de-a lungul a sapte ani in 108 districte din Statele Unite si le-au comparat cu 3,7 milioane de spitalizari in cazuri de boli cardiovasculare si 1,4 milioane de vizite la medic in cazuri de probleme respiratorii. Acestia au corelat vizitele la medic cu zilele in care s-au inregistrat nivele ridicate de poluare.
In zilele cu particule poluante mari in aer, spitalele au primit cu 0,36% mai multi pacienti in varsta cu boli de inima decat in zilele cu poluare mai putina. Altfel spus, de-a lungul unui an se inregistreaza cu 1.800 mai multe vizite la medic in zilele poluate.
Particulele poluante mari in aer se inregistreaza in 5-10% din zilele unui an in estul Statelor Unite si in 20% in statele din vestul SUA, sustin cercetatorii.
Foto: Reuters