Poluarea contribuie la cresterea numarului cazurilor de boli la ficat, arata cercetatorii de la Universitatea din Louisville, Kentucky, care sustin ca o treime dintre americani au semne de boli ale ficatului care nu sunt declansate de factorii obisnuiti – abuzul de alcool si hepatita, informeaza Reuters.
Desi obezitatea ramane principala cauza a cresterii numarului de cazuri, poluarea joaca, de asemenea, un rol important, sustine dr. Matthew Cave. “Studiul nostru arata ca o parte din aceste cazuri pot fi atribuite poluarii”, a declarat acesta.
Cave si colegii sai au analizat rolul chimicalelor in bolile de ficat la 4.500 de persoane care au luat parte la un studiu de sanatate nationala si nutritie care a avut loc intre 2003 si 2004. Acestia au examinat expunerea la 111 chimicale comune, printre care fier, mercur sau pesticide si asocierea lor cu boli de ficat inexplicabile la adulti.
Cercetatorii au gasit aceste chimicale in peste 60% dintre participantii la studiu cu enzime anormale. Asocierea era semnificativa chiar dupa luarea in calcul a obezitatii, diabetului, rasei, sexului si saraciei. “Aceste rezultate arata ca a existat un rol neasteptat al poluarii in cresterea incidentei bolilor de ficat la populatia americana”, a adaugat cercetatorul.
Exista peste 90 de forme de boli ale ficatului, de la hepatita la ciroza. Potrivit Fundatiei Americane a Ficatului, bolile cronice de ficat reprezinta a 10-a cauza a deceselor in Statele Unite.