Poate să fie foarte greu să nu generezi niciun deșeu, când aproape toate produsele sunt ambalate, iar plasticul este peste tot. Lauren Singer și Daniel Silverstein au simțit asta pe pielea lor, iar după ce au adoptat un stil de viață zero waste, s-au gândit să vină în ajutorul celor care au același scop ca și ei. Așa că au deschis magazinul „Package Free”.
Două vedete din domeniul Zero Waste, Lauren Singer și Daniel Silverstein, au deschis la începutul lunii mai primul magazin cu produse fără ambalaje. La „Package Free” clienții pot găsi alternative la orice produs de unică folosință care există pe piață: sacoșe din pânză reutilizabile, cupe menstruale din silicon, periuțe de dinți din bambus, produse naturale de înfrumusețare vândute la vrac, skateboard-uri făcute din plastic recuperat din ocean.
„Eu și Daniel am realizat, în timp ce încercam să ducem o viață fără deșeuri, că acest stil de viață în sine este destul de ușor. Însă să găsești toate obiectele de care ai nevoie poate necesita mult timp, efort și documentarea pe multe site-uri. Am vrut să creăm un magazin cu de toate pentru a face traiul sustenabil cât mai comod,” a explicat Lauren.
Pe lângă partea de vânzare, spațiul va fi și ca un loc unde clienții pot obține informații despre viața verde. Mai multe iPad-uri așezate prin magazin le pot explica vizitatorilor de unde vine fiecare produs, cum a fost confecționat și cum poate fi introdus în rutina zilnică. În plus, vor fi organizate workshop-uri despre cum poți face acasă săpun sau paste, despre cusutul și reparatul hainelor și cum poți găsi alternative la produsele ambalate în plastic.
„Cel mai important este să înțelegem puterea gestului de a cumpăra. De fiecare dată când cumperi ceva, e un vot. Ai puterea să sprijini o practică ce este sustenabilă sau nu,” a mai spus Lauren.
„Am descoperit că oamenii sunt foarte dornici să facă alegeri sustenabile atunci când totul e la îndemâna lor”, a completat Daniel.
Lauren Singer a adoptat stilul de viață Zero Waste în urmă cu cinci ani, în timp ce era studentă la Ecologie. Tot gunoiul pe care l-a generat ea în acest timp încape acum într-un borcan, fiind produse care nu se pot recicla, cum ar fi etichetele de la haine cu informații despre material, stickere de la banane și alte alimente, paie, folie alimentară, elastice de păr sau brățări de la festivaluri.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=OuABgFsv5pw]
Fata povestește că cea mai importantă parte în traiul Zero Waste este să fii prevăzător și să te pregătești pentru eventualele situații. De exemplu, spune ea, dacă știe că urmează să petreacă mult timp pe drumuri, își ia cana pentru cafea astfel încât să nu fie obligată să își cumpere cafea într-un pahar de unică folosință. Cum timpul, a învățat să composteze resturile alimentare, să cumpere vrac, să ia legumele și fructele direct din piață.
Daniel Silverstein este designer de modă, iar din atelierul său nu rămâne niciun rest de material. Pentru anul 2017, Daniel și-a propus să economisească trei tone de resturi textile provenite din procesul de creare a hainelor. Această cantitate i-ar fi lui suficientă cât să creeze 6.000 de articole vestimentare.