Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Madagascar reduce defrisarile padurilor protejate

Insula Madagascar din oceanul Indian a redus distrugerile padurilor sale protejate in scopul conservarii vietii salbatice si al castigarii mai multor bani de pe urma turistilor, informeaza Reuters.

Habitat al miilor de specii de animale, de la cameleoni si lemuri si pana la baobabi magnifici, a patra insula ca marime din lume intentioneaza sa pastreze ca rezervatie naturala 6 milioane de hectare sau aproximativ 10% din suprafata ei.

Imagini din satelit arata ca defrisarile din acele zone au fost reduse cu 0,1% pe an din totalul de paduri existente, fata de 0,8% cat s-a inregistrat in anul 1990, spun reprezentanti ai guvernului si ai grupurilor de conservare a mediului.

"Sunt multe de facut, dar important este ca suntem pe drumul cel bun, spre deosebire de alte tari din lume", a declarat James MacKinnon care lucreaza pentru Conservarea Internationala a Mediului din Madagascar.

"Defrisarile din Madagascar au scazut cu pana la 0,5%", a mai spus MacKinnon. Cauza principala a defrisarilor consta in taierea pomilor pentru ferme si pentru arderea lemnului in scopul producerii manganului.

Inca din 2003, cand presedintele Marc Ravalomanana a promis ca va ridica gradul de protectie a mediului, o combinatie intre noi plantatii de pomi, implicarea comunitatii si extinderea rezervelor naturale a contribuit la reducerea defrisarilor.

Mai mult de 90% din mamiferele care traiesc pe aceasta insula nu se mai gasesc nicaieri in lume, iar una dintre cele 217 specii de amfibieni ale ei este endemica.

"Avem o biodiversitate unica. 8% dintre speciile noastre sunt endemice. Tarile noastre vecine, cum ar fi Mauritius, Seychelles si chiar Reunion, nu pot concura cu noi in aceasta privinta", a declarat Harison Edmond Randriarimanana, ministrul Mediului si al Turismului.

Conservationistul MacKinnon spune ca protectia acestor paduri ar ajuta, de asemenea, la combaterea schimbarilor climatice.

Oamenii de stiinta spun ca defrisarile la tropice cauzeaza aproape 20% din emisiile de carbon provenite din randul oamenilor si conservarea a ceea ce ramane este foarte importanta pentru ca pomii absorb cantitati enorme de dioxid de carbon, responsabil pentru intensitatea incalzirii globale.

"Suntem de parere ca defrisarea este un subiect neglijat in dezbaterile pe tema schimabrilor climatice", sustine MacKinnon.

Padurile din Madagascar sunt mici, in comparatie cu cele din Brazilia sau Indonezia, dar au aproape aceeasi varietate de animale si plante.

Madagascar s-a rupt de restul continentului african, in urma cu aproximativ 160 de milioane de ani, astfel ca flora si fauna acestuia s-au dezvoltat in izolare.

spot_img

Ultimele știri