M.Mediului a prelungit înscrierile la FABRICI DE RECICLARE

Companiile care vor să atragă fonduri pentru a construi instalații de reciclare a deșeurilor mai au timp până în luna octombrie să depună cereri de finanțare. 

Termenul inițial anunțat, 26 august 2024, a fost prelungit până la 11 octombrie 2024.

Prin acest program, finanțat prin PNRR, Ministerul Mediului sprijină construirea de instalații de reciclare a deșeurilor colectare separat, „și pentru a atinge obiectivele de reciclare din pachetul privind economia circulară și în conformitate cu Planul național de gestionare a deșeurilor/planurile județene de gestionare a deșeurilor și cu Planul de gestionare a deșeurilor din Municipiul București”. 

„Obiectivul programului este construirea a cel puțin 26 de instalații de reciclare a deșeurilor care vor fi puse în funcțiune până la 30 iunie 2026”, a anunțat Ministerul Mediului în martie 2024, când a lansat programul. 

Pot atrage fonduri, prin acest program, companiile care sunt autorizate pentru:

  • tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase;
  • tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase;
  • recuperarea materialelor reciclabile sortate;
  • demontarea (dezasamblarea) maşinilor şi echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;
  • colectarea deşeurilor nepericuloase;
  • 3812 – colectarea deşeurilor periculoase.

Sumele disponibile prin PNRR, pentru construirea instalațiilor de reciclare sunt de 220 de milioane de euro.

„Valoarea maximă eligibilă a ajutorului de stat acordat în cadrul unui proiect este de 8.400.000 euro, iar valoarea minimă eligibilă care poate fi solicitată în cadrul proiectului este de 500.000 euro, intensitatea ajutorului de stat regional fiind de maximum 75%”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Mediului. 

Codași la reciclare
La lansarea programului Fabrici de reciclare, în martie 2024, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a vorbit despre performanța slabă din domeniul colectării și reciclării deșeurilor. 

El a spus atunci că în România se produc peste 6 milioane de tone de deșeuri municipale, care ajung, în fiecare an, la gropile de gunoi.

„Pentru a fi completă această «Horă» a reciclării despre care discutăm, mai avem nevoie de încă un lucru, şi anume de aceste fabrici care vor trebui să gestioneze cele opt miliarde de ambalaje pe care ne propunem să le strângem în fiecare an”, a spus ministrul în martie. 

„Un alt lucru negativ se referă la cifrele ruşinoase la colectare separată şi reciclare deşeuri, pentru că astăzi România reuşeşte ca 12-13% din cantitatea de deşeuri să o trimită în fabricile de reciclare. Alt lucru la care mă voi referi este legat de gunoiul trimis la groapă. Peste 80% din ceea ce producem ajunge în gropile de gunoi, faţă de 20 şi ceva la sută, media Uniunii Europene”, a adăugat ministrul Mediului. 

Oficialul a mai spus atunci că acele 26 de noi capacități de reciclare, la nivelul României, care, „pe lângă că ne scapă de gunoaie le și transformă în ceva benefic, înseamnă locuri de muncă, taxe, impozite și o economie dezvoltată pe orizontală”. 

În România, gradul de colectare a deșeurilor a ajuns la 11% în 2022, în condițiile în care media europeană este de 45%, potrivit Eurostat.

În privința reciclării și a compostării gunoiului, România a ajuns abia la 14%, fiind la coada clasamentului în Uniunea Europeană, mult sub media europeană de 46%.

Anual, țara noastră produce peste 214 milioane de tone de deșeuri.

#reciclare #fonduri #ecologie #finantareverde #fabricidereciclare

spot_img

Ultimele știri