Lupusavei, Recolamp: Ţările care şi-au atins ţinta de reciclare au o bună infrastructură de colectare şi o cultură în acest sens

Ţările care şi-au atins ţinta de reciclare au o bună infrastructură de colectare a deşeurilor electronice şi o cultură în acest sens, care datează cu zeci de ani în urmă prin comparaţie cu România, a declarat Anca Lupusavei, Director Markentig Recolamp în cadrul conferinței “DEEE, ținte de colectare imposibile”, organizată de Green Report.

Ținta națională de colectare a DEEE a crescut din acest an la 65%, comparativ cu 45% în 2020, aducând o presiune în plus producătorilor, importatorilor și organizațiilor de preluare a responsabilității. Aceasta se adaugă la penalitatea de 4 lei/kg pentru ținta neatinsă, cea mai mare din Uniunea Europeană.

Lupusavei spune că asociaţia Recolamp şi-a atins ţinta de reciclare în 2020.

„Ne-am atins ţinta pe anul trecut, am ajuns la 48% din ce s-a pus pe piaţă din media ultimilor trei ani, atât pe echipamentele electronice mici şi mari, cât şi pe deşeuri din becuri. Ţări ca Irlanda şi Elveţia au ajuns la o ţintă de colectare de 65%, dar au şi o infrastructură de colectare foarte bine pusă la punct dincolo de faptul că au o cultură de reciclare care datează cu zeci de ani în urmă prin comparaţie cu noi”, a declarat acesta.

Însă, atingerea noii ţinte de 65% va fi cu atât mai dificilă pentru Recolamp întrucât asociaţia colectează inclusiv sursele de lumină, pentru care ţintele sunt diferite, iar penalitatea este de 20 de lei pe kg.

„Cantităţile care trebuiesc colectate sunt foarte mari, avem sute de tone de colectat. Dacă ne gândim la o greutate medie de 50-70 de grame pentru un astfel de produs, e foarte foarte greu. De aceea, şi pentru noi este important să avem infrastructură de colectare. Noi avem 15.000 de puncte de colectare la nivel naţional, dar nu este suficient”.

Acesta a arătat că extinderea infrastructurii şi o bună comunicare cu cetăţenii ar ajuta foarte mult în atingerea ţintei.

De altfel, potrivit Roxanei Puia, director de marketing al asociaţiei Environ, prezentă la conferinţă, în 2018 doar trei state din UE au reușit să se apropie sau să atingă acest 65%.

„E o utopie să ne imaginăm că noi, care eram până nu demult pe ultimul loc în clasament, să facem o magie și o să ajungem la 65%”, a spus Roxana Puia.

De asemenea prezent la rândul său la conferinţă, ministrul Mediului Tantczos Barna a declarat, la sugestia Recolamp, că ministerul ar putea demara o campanie naţională pentru educarea populaţiei în vederea unei mai bune colectări ale DEEE-urilor.

„Cu siguranţă putem face o campanie la nivel naţional împreună cu dumneavostră, putem gândi şi o aplicaţie prin care toată lumea poate să găsească cel mai apropiat punct unde poate lăsa deşeurile”, a spus ministrul.

Citeşte şi:

Ministrul Mediului: “Nu s-a pus până acum nicio secundă problema amânării acestor penalități”

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri