Lupii joacă un rol crucial în gestionarea epidemiilor de boli, cum ar fi pesta porcină, conform unor noi studii care subliniază poziția importantă a carnivorului de „doctor al sălbăticiei.”
Lupii sunt vânători leneși, alegând mereu prada cea mai ușoară: animale tinere, bolnave sau bătrâne. Această preferință influențează semnificativ dinamica și compoziția populațiilor animalelor prădate, cum ar fi mistreți sălbatici și căprioare.
În timpul epizootiilor, lupii joacă un rol crucial în limitarea numărului animalelor infestate, conform unui studiu realizat în Slovacia.
Pesta porcină africană a ajuns din Africa în Europa și a contaminat numeroase populații de mistreți sălbatici de pe continent, transmițându-se și la porci domestici. Principalele cauze de răspândire a virusului sunt de natură antropogenică. Virusul se transmite prin contact direct cu sânge sau alte fluide corporale ale animalelor infectate, însemnând că vehiculele de transport contaminate, haine, unelte, echipamente de vânat și agricole au un risc crescut de a răspândi virusul.
Pe lângă monitorizarea populației și interzicerea importurilor, monitorizarea pasivă este cea mai eficientă măsură de prevenție pentru a limita răspândirea virusului. Monitorizarea pasivă presupune măsuri naturale de selecție de către vânători non-umani, iar în multe regiuni ale Europei, acest rol este jucat de lup. Mistrețul sălbatic este una dintre sursele principale de hrană pentru lupi.
Numeroase studii au arătat impactul pozitiv și vast al lupilor asupra ecosistemelor. Două studii realizate în Slovacia în anii ´90 și ´00 arată că haitele de lupi din Slovacia își mențin teritoriile curate, eliminând aproape în întregime sau uneori chiar în întregime pesta porcină.
Animalele infestate arată primele semne de infecție în decurs de câteva zile, fiind mai slabe și încete decât animalele sănătoase. Omorârea animalelor infestate diminuează epicentrele bolii și reduce posibilitatea de răspândire. Deși vânătorii au încercat să realizeze același lucru, cele două studii arată că lupii, în special haitele de lupi, sunt mult mai eficiente în a gestiona boala. Acest fapt subliniază rolul important pe care lupul îl joacă pentru sănătatea ecosistemului.
În România, pesta porcină africană evoluează în 296 de localități din 18 județe, cu un număr de 1.136 de focare (dintre care 18 în exploatații comerciale).