Gravity Light este un dispozitiv care produce lumină numai cu ajutorul gravitației, fără a fi nevoie de baterii. Aceasta poate fi soluția pentru cele 1,2 miliarde de persoane din lume care nu au electricitate și cheltuiesc 30% din veniturile lor pe kerosen.
Una din șapte persoane din lume nu are acces la electricitate. În plus, inhalarea fumului de kerosen, utilizat pentru a lumina încăperile cu ajutorul lămpilor, are același efect asupra organismului ca și cum ai fuma două pachete de țigări pe zi. În aceste condiții, GravityLight, un dispozitiv care produce lumină numai cu ajutorul unei greutăți, s-ar putea să fie o soluție salvatoare pentru omenire și pentru mediu.
În 2009, o firmă de design interior lansa o provocare designerilor: să găsească o soluție pentru a lumina casele oamenilor din Africa și Asia care trăiesc cu mai puțin de 3 dolari pe zi. Designerii Martin Riddiford și Jim Reeves s-au înscris în concurs și așa a apărut prima dată ideea de GravityLight. La sfârșitul lui 2012, cei doi au organizat o campanie de crowdfunding prin care au strâns de șapte ori suma pe care și-au propus-o. Cu cei aproape 400.000 de dolari au creat prototipul care a fost ulterior testat în 26 de țări.
Acest dispozitiv conține o geantă care trebuie umplută cu obiecte ce cântăresc în total 12 kilograme (pietre, nisip etc). Greutatea este ridicată cu ajutorul unei curele (sistemul de scripeți face cele 12 kilograme să se simtă ca fiind 3), apoi cade foarte ușor. Un motor cinetic face ca dispozitivul să producă lumină timp de 20 de minute, până când greutatea ajunge jos. Apoi poate fi reluată procedura. GravityLight produce o lumină de cinci ori mai strălucitoare decât cea a lămpilor cu kerosen. Combinând energia cinetică cu cea potențială, GravityLight nu necesită nici baterii, nici alte costuri suplimentare.
În 2015, produsul celor doi designeri a câștigat o finanțare din parte companiei Shell. Astfel, GravityLight a ajuns în fața a 50 de comunități din Kenia.
Ambiția celor de la GravityLight este să facă produsul accesibil pentru toți cei 1,2 miliarde de oameni din lume care trăiesc fără electricitate. Iar acum, în varianta sa îmbunătățită în urma feedback-urilor primite, GravityLight va fi produs în Kenia, unde este cererea cea mai mare și pentru a minimiza costurile transportului.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=9y8zJrsKMXs]