Lumea este departe de a îndeplini țintele de încălzire stabilite în cadrul Acordului de la Paris

Guvernele lumii sunt foarte departe de a îndeplini angajamentele luate pentru a evita o încălzire mai mare de 1.5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale, conform unui autor al unui nou raport ONU care va prezenta pericolele depășirii acestui prag.

Pentru a limita încălzirea globală la 1.5 grade Celsius, ținta propusă în cadrul Acordului de la Paris, va fi nevoie de o transformare masivă și imediată a modului în care populația lumii generează energie, folosește transportul și produce hrana. Viitorul raport ONU dezvăluie că această posibilitate este încă foarte îndepărtată.

„Este o provocare extrem de mare să îndeplinim ținta de 1.5C și nu suntem nici pe departe pe drumul cel bun. Deși este tehnic posibil, este extrem de improbabil, din cauza absenței unui val real de schimbare în modul în care evaluăm riscurile.”, a declarat Drew Shindell, climatolog la Universitatea Duke și co-autor al raportului realizat de Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice, care va fi prezentat în Coreea de Sud luna viitoare.

În cadrul Acordului de la Paris, liderii mondiali au fost de acord să limiteze încălzirea globală la 2 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale, ținta ideală fiind de 1.5 grade Celsius. Lumea s-a încălzit deja cu un pic peste 1 grad Celsius în ultimul secol.

Schindell nu a dezvăluit detalii exacte ale raportului, însă a declarat că îndeplinirea țintei ambițioase de 1.5C va necesita o scădere drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră prin renunțarea rapidă la combustibili fosili, în special cărbune, utilizara în masă a energiilor regenerabile și eradicarea emisiilor provenite de la mașini, camioane și avioane.

Emisiile globale de CO2 au atins un nou record în 2017

Va fi nevoie de implementarea la scară globală a unor noi tehnologii care să capteze și stocheze emisiile de carbon, sau să le elimine direct din aer.

„Rata de penetrare a noilor tehnologii durează foarte mult. Nu este simplu să schimbi asemenea lucruri. Nu există exemple bune în istorie ale unor tranziții atât de rapide și ample.”, a adăugat Schindell.

Ola Elvestuen, Ministrul norvegian al Mediului, a explicat pentru The Guardian că tranziția este dificilă în absența implicării Statelor Unite ale Americii în negocierile legate de schimbările climatice și a recunoscut că schimbările nu au loc suficient de rapid.

„Ne mișcăm mult prea încet. Trebuie să facem mai mult din toate, mai repede. Trebuie să elaborăm politici la toate nivelurile. Guvernele se mișcă încet în mod normal dar nu avem timp.”, a declarat Elvestuen.

Raportul IPCC va sublinia efectele dezastruoase pe care o încălzire de 2 grade Celsius le va avea, însă oamenii de știință avertizează că și o încălzire de 1.5 grade Celsius va avea un impact major asupra lumii.

Green Report Shop Transport ECO

Un studiu recent arăta că Pământul ar putea intra într-o „stare de seră” în care se va încălzi cu 4-5 grade Celsius până la sfârșitul secolului, chiar dacă emisiile sunt reduse. Cercetătorii sunt îngrijorați în special de emisiile din surse naturale, cum ar fi lacuri și permafrost, care ar putea reduce bugetul de carbon al lumii cu 5 ani.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri