Lumânările parfumate și cele din parafină sunt periculoase pentru sănătate

Lumânările parfumate și cele din parafină emană chimicale periculoase, cancerigene, care pot afecta creierul, plămânii, sistemul nervos și pot cauza probleme de dezvoltare.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Carolina de Sud au comparat lumânări fără pigmenți și arome care erau făcute fie din ceară pe bază de parafină, fie din ceară vegetală. Conform studiului, lumânările vegetale nu emanau poluanți periculoși la ardere. În schimb, lumânările din ceară de parafină (obținută din petrol) emană chimicale periculoase, găsite și în gazele de eșapament de la mașinile diesel, cum ar fi benzen și toluen.

„Pentru o persoană care aprinde o lumânare în fiecare zi timp de mai mulți ani sau le folosește frecvent, inhalarea acestor poluanți periculoși din aer ar putea contribui la dezvoltarea unor probleme de sănătate cum ar fi cancer, alergii comune sau chiar astm.”, a declarat Ruhullah Massoudi, autor al studiului.

Cât despre lumânările parfumate, 80-90% din ingredientele din parfumuri sunt sintetizate din petrol, iar acetona, fenolul, toluenul, acetatul de benzil sunt unele dintre cele mai des întâlnite chimicale în aceste produse. Conform unui studiu realizat la Universitatea din Maryland, multe dintre substanțele folosite în mod obișnuit în lumânările parfumate au fost asociate cu dereglări ale sistemului endocrin, astm, afecțiuni cronice ale plămânilor și reacții alergice.Cu toate acestea, producătorii nu sunt obligați să le menționeze pe lista de ingrediente.

Green Report Shop Produse ECO

În 2001, Agenția de Protecție a Mediului din SUA a publicat un raport care arăta că arderea lumânărilor este o sursă de particule în suspensie și ar putea rezulta în concentrații de plumb peste limitele sigure. Plumbul provine de la fitilurile care conțin metale.

Cele mai sigure lumânări sunt cele neparfumate, din ceară de albine, soia, cocos sau alte substanțe vegetale, cu fitiluri din bumbac sau hârtie. Deși nu sunt toxice, lumânările din ceară de palmier ar trebui evitate, din cauza impacului semnificativ asupra mediului pe care îl are exploatarea uleiului de palmier.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri