Lucrarile la cel mai mare laser din lume inaugurate de comisarul european Johannes Hahn

Lucrarile proiectului european ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics) dedicat celui mai mare laser din lume vor fi inaugurate, astazi, la Magurele, de primul-ministru Victor Ponta si comisarul european pentru politica regionala Johannes Hahn.

Proiectul european ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics), dedicat celui mai mare laser din lume, va demara prin construirea unui complex la care lucrarile sunt programate sa se incheie in 2014.

Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, a declarat, pentru Mediafax, ca realizarea ansamblului de cladiri este, practic, prima dintre cele trei componente ale proiectului, celelalte fiind legate de doua lasere si de un fascicul gama.

Ce este important pentru acest ansamblu de cladiri este ca principala cladire va fi unica, in sensul in care va fi decuplata de sol, pentru ca nu este admisa niciun fel de vibratie. Este pusa toata pe un set de amortizoare. Deci este decuplata de sol, totul sta pe amortizare sesismice ultrasensibile, pentru ca la imensitatea aceea de putere (a laserelor care vor functiona in interior – n.r.) s-ar produce un dezastru daca s-ar simti si tocurile unei femei. Ca vibratie, nu este admis acest lucru. Va trebui foarte mult beton, care sa fie o masa critica foarte mare, iar aceasta masa va sta suspendata de sol prin acest amortizor seismic”, a explicat Costoiu.

Cladirea va avea doua corpuri solidare – unul pentru lasere si unul pentru fasiculul gama, suprafata primului fiind de 4.406 metri patrati, iar a celui de-al doilea, de 6.604 metri patrati. In aceasi cladire va fi integrat un corp de laboratoare, cu o suprafata de 2.396 de metri patrati.

La corpul dedicat laserelor vor fi opt niveluri subterane, iar la cel al fasiculului gama, 12 niveluri sub pamant, in prezent realizandu-se escavarile necesare pe terenul ce va fi ocupat de cladire.

Licitatia pentru aceste lucrari a fost castigata de un consortiu condus de grupul austriac Strabag, din care mai fac parte firmele Zublin si Aedificia Carpati. „Strabag este pentru ca ne trebuie expertiza internationala, ca a mai realizat niste cladiri de acest tip”, a explicat Costoiu.

Complexul dedicat acestui proiect va mai avea o cladire de birouri, pe o suprafata de aproape 970 de metri patrati, in vecinatatea careia va fi o casa de oaspeti cu aproximativ 30 de camere, care va ocupa peste 642 de metri patrati.

In casa de oaspeti vor locui oamenii care vor fi in vizita. Cei care lucreaza acolo vor avea si ei un campus. Acesta este deja in interiorul Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara «Horia Hulubei». Este un campus securizat si pazit”, a explicat ministrul.

Guvernul Romaniei a aprobat in sedința din 8 decembrie 2010, inceperea construirii primei facilitati de cercetare paneuropeana din estul Europei, Extreme Light Infrastructure (ELI) – Nuclear Physics pe Platforma Bucuresti – Magurele, proiect la care mai participa Ungaria si Republica Ceha.

Pilonul de fizică nucleară al ELI presupune cel mai puternic laser din istoria stiintei si cel mai intens fascicul gamma din lume, permitand cercetatorilor din Romania si din celelalte tari participante la proiect explorarea sistematica, in premiera, a frontierei laser-materie nucleara. Acest vast program de investigatie stiintifica va furniza date fundamentale care vor permite abordarea unor domenii stiintifice accesibile in urmatorii cinci ani datorita valorilor extreme ale parametrilor fizici (putere, energie, durata pulsurilor), dar si o bogata varietate de aplicatii benefice pentru economia nationala si viata sociala a Romaniei, pe care laserii si acceleratoarele ce vor fi construite la Magurele le vor face posibile.

Citeste si:

Inca un pas pentru ELI 

Proiectul Eli primeste unda verde

Proiectul laserului de la Magurele a primit finantare

Laserul de la Magurele ar putea elimina deseurile nucleare

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri