Lucrarile la canalul Bistroe se afla in stand-by

Ucraina a anuntat ca este gata sa reconsidere decizia luata in decembrie 2007 de continuare a lucrarilor la canalul Bistroe. Pana cand aceasta decizie nu va fi reanalizata, se amana constructia canalului.

Anuntul a fost facut printr-o scrisoare a vicepremierului ucrainean Hryhoriy Nemynya adresata secretarului executiv al Comisiei Economice pentru Europa a Natiunilor Unite (UNECE), Marek Belka.

Prin aceasta scrisoare Ucraina a mai anuntat ca este dispusa sa gazduiasca expertii independenti care vor efectua studii asupra proiectului, este gata sa semneze un acord bilateral cu Romania, document care face referire la prevederile Conventiei Espoo, si este deschisa la dialoguri constructive.

Scrisoarea vine ca raspuns la recomandarile Comisiei de Implementare a Conventiei Espoo care a analizat impactul asupra mediului al canalului si care a concluzionat ca Ucraina, in ceea ce priveste proiectul Bistroe, nu respecta obligatiile conventiei.

"Lucrarile la proiect au inceput din 2002, iar pana la raportul Comisiei de Investigatie a Conventiei Espoo, Ucraina nu a considerat ca acest proiect este o problema transfrontaliera, ci un proiect efectuat pe teritoriul Ucrainei", a aratat un reprezentant al delegatiei Ucrainei in cadrul conferintei de marti.

Pe 7 mai 2008, ca raspuns la decizia finala luata de Ucraina in decembrie 2007, de a continua faza a doua a lucrarilor la canal, Comisia de Implementare a inaintat o lucrare care arata ca ulterior studierii situatiei, Ucraina nu se conformeaza cu articolele 2, 3, 4, 5 si 6 ale conventiei si recomanda, in cadrul intalnirii partilor, un advrtisment Guvernului Ucrainei.

Printre recomandarile comitetului se afla si suspendarea deciziei Ucrainei in ceea ce priveste proiectul canalului de navigatie Dunare- Marea Neagra.

"Exista un numar de activitati care se asteapta de la Ucraina. Vor fi luate in considerare propunerile noastre pe care Guvernul ucrainean spune ca le va respecta. Avem in vedere atitudinea acestuia si speram sa gasim solutii constructive", a declarat secretarul general al Conventiei Espoo, Wiek Schrage.

Pe 19 august 2004, Guvernul Romaniei a cerut Comisiei Conventiei Espoo stabilirea unei comisii de analiza a proiectului Bistroe pentru ca Romania si Ucraina nu s-au putut pune de acord asupra pericolelor de mediu transfrontaliere ale constructiei. Comisia de analiza a terminat studierea situatiei pe 10 iulie 2006, opinia ucrainiana fiind ca proiectul este probabil ca va avea impacte semnificative asupra mediului la nivel transfrontalier.

"Conventia de la Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier", care reuneste peste 45 de state, se desfasoara la Bucuresti, in perioada 19-21 mai.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri