Daca Romania nu isi schimba modul de gestionare a fondului forestier, in urmatorii 20 de ani risca sa ramana fara paduri, a declarat joi, intr-o conferinta, ministrul delegat pentru Paduri, Ape si Piscicultura, Lucia Varga.
In maximum 10 — 20 de ani, padurile din Romania vor ajunge catre epuizare, daca continuam acest mod irational de exploatare”, a spus Varga.
Ministrul a aratat ca, din cele 6,5 milioane de hectare de padure existente in Romania, peste 600.000 de hectare de padure sunt afectate de taieri ilegale. Varga a precizat ca o buna infrastructura, care sa permita un mai bun acces și control in paduri, ar ameliora aceasta situatie.
Nu este necesara o limitare a taierilor legale. Este necesara o accesibilizare la masa lemnoasa, o infrastructura corespunzatoare”, a aratat Varga.
Ministrul considera ca exploatarea necontrolata, masiva, a lemnului și fara un control adecvat, poate afecta grav sectorul forestier.
Cu taierile ilegale ne vom confrunta mult timp de acum incolo. Efortul va fi de durata deoarece nu suntem obisnuiti sa gandim durabil”, a mai spus demnitarul roman.
Ministerul vrea sa urmareasca dosarele inaintate parchetelor
Ministrul a spus ca in ceea ce priveste dosarele intocmite pentru furtul de lemn din padure a dat dispozitie ca, pana la jumatatea lunii ianuarie 2014, autoritatea de profil din teritoriu sa prezinte o situatie clara cu stadiul acestora din instanta.
Pana in 15 ianuarie, Inspectoratele silvice au sarcina sa obtina informatii privind situatia dosarelor care contin infractiuni, din 2005, pana in 2012. Sunt dosare inaintate organelor in drept, dar nu s-a mai urmarit ce s-a intamplat cu acele dosare”, a explicat Varga.
Pana in 2012 erau intocmite 2.672 de dosare, pentru infractiuni in sectorul silvic.