Ce înseamnă că Londra este primul oraș – parc național din lume

Capitala Marii Britanii poartă titlul de „primul oraș – parc național din lume”, prin care și-a asumat responsabilitatea de a crește spațiile verzi la 50% până în 2050. Scopul principal este să îi facă pe locuitori să aprecieze natura și să contribuie la protejarea și la extinderea ei.

Londra a devenit, la sfârșitul lunii iulie, primul oraș – parc național din lume. Noul concept înseamnă că orașul va sprijini natura după principii ale parcurilor naționale ale lumii, promovând spațiile verzi ca fiind vitale pentru sănătate, pentru relaxare și pentru conservarea speciilor.

Pentru a-și merita titlul, autoritățile au promis că orașul va avea 50% spații verzi până în 2050, inclusiv în zona metropolitană. În prezent, suprafața Londrei Mari este 47% verde – din aceste spații fac parte grădini domestice, terenuri de golf, habitate naturale, iar 18% sunt parcuri publice. Spre comparație, potrivit World Cities Culture Forum, Parisul are doar 10% spații verzi, iar New York-ul – 27% (Londra figurează cu 33%).

Pentru acest obiectiv, primăria a alocat 12 milioane de lire, din care cinci milioane pentru sprijinirea comunității în plantarea copacilor și 1,5 milioane pentru a crea noi păduri. Din plan fac parte creșterea numărului de acoperișuri verzi, de pereți acoperiți de iarbă și de plante, dar și de grădini care vor avea rolul să prevină inundațiile.

În primă fază, până la etapa plantărilor la nivel de oraș, locuitorii sunt invitați să se bucure de spațiile verzi deja existente și să ia parte, activ, la această inițiativă. Ei pot să deschidă o mică rezervație naturală în grădinile lor, să se plimbe cu prietenii în natură, să joace jocuri cu copiii în parcuri, să transforme o stradă într-una mai verde, să facă spectacole în aer liber sau să se plimbe cu caiacul pe Tamisa.

Ca să atragă atenția cât mai mult asupra noului titlu, dar și ca să îndemne oamenii să ia acțiune, organizatorii îi încurajează pe londonezi să facă mai multe ceremonii, dar mai mici. Până acum, sunt anunțate 64 de astfel de evenimente, în cadrul cărora oamenii fac schimb de plante sau de semințe.

Ideea a pornit de la Daniel Raven- Ellison, un fost profesor de geografie, care speră ca noul titlu să încurajeze oamenii să păstreze natura așa cum e și să contribuie la eforturile de a face orașul mai verde.

„Londra nu este doar un oraș. Este un peisaj care este casa nu doar a aproape nouă milioane de oameni, dar și a tot atâția copaci. Împărțim orașul ăsta cu 15.000 de specii de vietăți sălbatice și nu cred că viața urbană merită mai puțin decât verdeața pe care o vedem în locurile puțin mai îndepărtate de orașe”, a spus el pentru CNN.

Londra are o problemă serioasă cu poluarea aerului, care costă 3,7 milioane de lire și peste 9.000 de vieți pe an.

National Park City Foundation (NPCF), în parteneriat cu World Urban Parks și cu Salzburg Global Seminar, au creat prima Cartă pentru Orașe-Parcuri Naționale. Londra este primul oraș, dar NPCF vrea să mai numească încă 25 până în 2025 și este deja în discuții cu alte orașe din Marea Britanie și din lume.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri