Municipalitatea din Londra a lansat săptămâna trecută primul său plan de acţiune menit să convingă mai mulţi londonezi să meargă pe jos în oraş, potrivit Reuters.
Primarul Londrei, Sadiq Khan, a declarat că planul lui este să transforme capitala Marii Britanii în oraşul din lume cel mai prietenos cu pietonii, ca parte dintr-o strategie mai largă, care prevede ca 80% din transportul în oraş să se facă pe jos, pe bicicletă sau folosind transportul în comun până în anul 2041.
Proiectul își propune să îmbunătățească starea de sănătate a celor 8,8 milioane de locuitori și să reducă poluarea prin transformarea străziilor în spaţii mai prietenoase pentru pietoni.
”A convinge mai mulţi londonezi să meargă pe jos în mod regulat este esenţial pentru sănătatea şi prosperitatea viitoare a oraşului nostru”, a spus primul comisar al Londrei pe probleme de transport pietonal şi pe bicicletă, Will Norman.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), peste 92% din populaţia lumii locuieşte în zone unde poluarea atmosferică depăşeşte limitele de siguranţă.
Circa 9.500 de londonezi mor prematur în fiecare an din cauza expunerii prelungite la poluarea atmosferică, se arată într-un studiu din 2015, realizat de cercetătorii de la King’s College London.
”Pentru a reduce acest lucru, trebuie să abordăm cea mai mare sursă de poluare – traficul autovehiculelor. Dacă mersul pe jos va deveni mai uşor şi mai atractiv, mai mulţi oameni vor fi încurajaţi să apeleze la alternative de transport mai sănătoase”, a spus Joe Irvin, director executiv al Living Streets, o organizaţie engleză care promovează mersul pe jos ca modalitate de transport.
Proiectul de a convinge mai mulţi londonezi să meargă pe jos este susţinut de Public Health England (PHE), o agenţie guvernamentală care recomandă cel puţin 10 minute de plimbare alertă în fiecare zi pentru îmbunătăţirea sănătăţii.
Iniţiativa face parte dintr-un proiect mai amplu, ”Healthy Streets”, în care Khan a promis că va investi circa 2,2 miliarde de lire sterline.
O cercetare realizată de Greater London Authority a demonstrat că, dacă fiecare londonez ar merge sau ar pedala circa 20 de minute în fiecare zi, ar face o economie de 1,7 miliarde de lire sterline la bugetul serviciului public de sănătate din Marea Britanie în următorii 25 de ani.
Rezultatele ar fi un număr mai mic de persoane tratate pentru fracturi de şold, demenţă şi depresie, potrivit cercetării.
”The Walking Action Plan” a apărut în contextul în care populaţia Londrei va creşte, potrivit estimărilor, la 10,8 milioane de persoane până în 2041, ceea ce va însemna cinci milioane de călătorii în plus în fiecare zi, potrivit administrației londoneze.