In timp ce toti europenii se felicita reciproc pentru noul pachet privind schimbarile climatice, e probabil nevoie sa se constate ca noua norma comunitara e una dintre cele mai scumpe din istorie (ne va costa peste 100 de miliarde de euro pe an) si practic nu aduce nimic pozitiv, a comentat, pentru Green Report, ecologistul sceptic Bjorn Lomborg, directorul think-tank-ului Consensul de la Copenhaga.
Temperaturile vor fi reduse cu a douazecea parte dintr-un centigrad in urmatorul secol, considera autorul Ghidului ecologistului sceptic in incalzirea globala. UE a confirmat angajamentul sau de a reduce emisiile de CO2 cu 20% sub nivelul anului 1990 pana in 2020.
“Promisiunile privind viitoare reduceri nici nu vor mai fi aplicate, pentru simplul motiv ca sunt extreme de costisitoare atat pentru viitoarele generatii cat si pentru viitorii politicieni. E suficient sa ne uitam la la Tratatul de la Kyoto, care oricum promite reduceri modeste, si care va ajunge la 5% din reducerile de CO2 pe care le propune fara sa opreasca dramatica crestere a emisiilor globale”, adauga Lomborg.
In opinia analistului pachetul climatic al UE si munca de peste un an pentru realizarea sa ne arata “calea cea mai costisitoare pentru a nu rezolva nimic din problema schimbarii climatice”.
Solutia pe care Lomborg o propune in problema schimbarii climatice este investitia in cercetare si dezvoltare, “o strategie inteligenta si nu semnale politice glossy, scumpe si ineficiente”. Investitiile in dezvoltarea surselor de energie ce nu se bazeaza pe carbon precum panourile solare ar rezolva problemele climatice de 12 pana la 100 ori mai mult decat o fac politicile de reducere a dioxidului de carbon, incheie Lomborg.
Pachetul climatic al UE a fost adoptat vineri, la capatul celor doua zile ale summit-ului de la Bruxelles. Planul prevede reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2020 fata de nivelul din 1990, reducerea cu 20% a consumului si folosirea in proportie de 20% a energiei verzi pana in 2020.