Lomborg: Negocierile de la Poznan – o solutie mai scumpa decat pachetul climatic al UE

Negocierile organizate de ONU la Poznan vor duce catre o solutie mai scumpa decat pachetul climatic al UE si practic nu vor face nimic in lupta impotriva schimbarilor climatice, comenteaza pentru Green Report, ecologistul sceptic Bjorn Lomborg, directorul think-tank-ului Consensul de la Copenhaga.

Uniunea Europeana, Obama si o parte a Natiunilor Unite incearca sa inchege in nou Protocol Kyoto, dorind sa continue folosirea metodei de reducere a emisiilor de CO2 la costuri si mai ridicate. “Dat fiind ca planul a esuat cu Protocolul de la Kyoto, iar intregul glob a pierdut degeaba zece ani, trebuie sa ne intrebam daca sagacitatea de a urma un astfel de model nu inseamna tot un esec, doar mai costisitor”, spune Lomborg.

In opinia analistului pachetul climatic al UE si munca de peste un an pentru realizarea sa ne arata “calea cea mai costisitoare pentru a nu rezolva nimic din problema schimbarii climatice”.

Consensul de la Copenhaga care reuneste economisti mondiali de top sustie in cercetarile sale ca exista solutii mai ieftine si mai eficiente de a lupta impotriva schimbarilor climatice.

“Decat sa fortam tarile bogate sa aplice panourile solare, in prezent ineficiente, cu costuri exorbitante si efecte nule in lupta anti-incalzire globala, ar trebui sa ne concentram pe productia de panouri solare mult mai ieftine astfel incat toata lumea, inclusiv China si India, ar putea sa le cumpere”, adauga Lomborg.

Intreaga lume ar trebui sa investeasca 0,05% din PIB-ul mondial in cercetarea si dezvoltarea tehnologiei energetice non-carbon. Aceasta actiune ar creste investitia prezenta de zece ori, iar in acelasi timp va fi de zece ori mai ieftina decat Kyoto. Conform concluziilor Consensului de la Copenhaga, aceasta solutie este viabila, mai eficienta si, aparent, o solutie de business cu mai mari sanse de succes in a opri incalzirea globala.

Summit-ul ONU de la Poznan a avut loc intre 1 si 12 decembrie si a avut ca scop continuarea negocierilor pentru incheierea unui acord global de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera care sa urmeze Protocolului de la Kyoto. Acest acord trebuie finalizat anul viitor in decembrie la Copenhaga.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri