Locuitorii unui sat evacuat de lângă Fukushima se pot întoarce acasă, timp de doua ore

Pentru prima dată de la accidentul nuclear, aproximativ 100 de locuitori ai unui sat evacuat de lângă centrala Fukushima au primit astazi permisiunea să se întoarcă, pentru scurt timp, la casele lor, pentru a-și recupera o parte din bunuri și a se îngriji de animale, relatează AFP, citata de Mediafax.

Oamenii locuiau la Kawauchi, la mai puțin de 20 de kilometri sud-vest de centrala Fukushima Daiichi (numărul 1). Ei au fost somati să evacueze casele, la scurta vreme după accidentul de la 11 martie, impreuna cu alți 85.000 de locuitori din jurul instalației nucleare.

Cei mai multi și-au găsit rafugiu în adăposturi, alții la rude.

"Credeam că nu voi fi atât de emoționat, înainte să mă întorc acasă", a declarat Masao Yanai, pentru postul TV Asahi, într-un gimnaziu situat la marginea zonei interzise cu raza de 20 de kilometri în jurul centralei.

Foștii săteni s-au reunit în piață și urmau să plece cu autobuzul căre fostele lor locuințe, pe care le vor vizita timp de două ore, îmbrăcați cu combinezoane de protecție și echipați cu un dozimetru și o stație de emisie-recepție, pentru a putea contacta autoritățile.

Accidentul nuclear de la Fukushima a fost provocat de un cutremur cu magnitudinea de 9, urmat de un tsunami, la 11 martie. In urma dezastruului natural au urmat explozii în clădirile reactoarelor și emisii radioactive.

"Autoritățile sustin că nivelul radiației nu este periculos pentru sănătate", în cazul unei șederi scurte în apropierea centralei, a subliniat Yanai, recunoscând, totodată, că este "un pic îngrijorat".

Vizitatorii au dreptul să aducă, din casele lor, bunuri personale lăsate în timpul evacuării, la jumătatea lui martie. Totuși, ei pot recupera doar bunuri care încap într-un sac destinat special acestui scop, excluzând orice animal, lichid sau hrană.

După două ore de vizită, ei urmeză să fie aduși înapoi la gimnaziu, unde sunt prevăzute teste de radioactivitate atât asupra lor, cât și asupra bunurilor aduse.

Foto: thedailygreen.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri