Guvernul Japoniei a ridicat sâmbătă ordinul de evacuare a orașului nipon Naraha, afectat de dezastrul nuclear de la Fukushima. Cei 7.400 de rezidenți se pot întoarce la locuințele lor, însă peste jumătate au declarat că nu se simt pregătiți să o facă.
Naraha este unul dintre cele 7 orașe evacuate în 2011, după topirea barelor de combustibil de la centrala nucleară de la Fukushima. Timp de 4 ani și jumătate, autoritățile au decontaminat zona. În luna aprilie a acestui an, au permis populației să se întoarcă, pe o perioadă de probă. Totuși, numai 100 de familii din 2.600 au avut curajul să locuiască din nou în orașul natal.
Sâmbăta trecută, Naraha a devenit primul oraș dintre cele 7 căruia i s-a ridicat definitiv interdicția.
Contaminarea și lipsa infrastructurii, principalele temeri
Conform unui sondaj realizat de guvern, 53% dintre locuitorii orașului Naraha nu s-ar întoarce acasă. Cei mai mulți se tem că zona este în continuare contaminată, desi autoritățile i-au asigurat că nu mai există pericole. Administrația locală a pus la dispoziția populației dozimetre pentru măsurarea radiațiilor și testează permanent apa de la robinet.
Însă, pe lângă teama de radiații, autoritățile se mai confruntă cu o problemă, și anume lipsa infrastructurii. Orașul va avea o clinică medicală abia din octombrie și un spital municipal abia din februarie. Din luna iulie a acestui an, un magazin alimentar face livrări gratuite în oraș, dar abia anul viitor se va deschide un prim centru comercial. De asemenea, o porțiune din calea ferată națională este în continuare închisă.
Cu ocazia ceremoniei de sâmbătă, Yukiei Matsumoto, primarul orasului Naraha, a declarat: „Ceasul orașului s-a pus în funcțiune. Ridicarea ordinului de evacuare este un pas important, dar este doar începutul.”
Citește și:
SINTEZA. O saptamana de criza in Japonia sau cum tehnologia poate inrautati un dezastru natural
Fukushima: Praful radioactiv, de 3.000 de ori peste limita admisă