Locuintele romanilor consuma de 8 ori mai multa energie decat media europeana

Cladirile de locuinte din Romania consuma de opt ori mai multa energie decat media tarilor UE-15 din cauza unui sistem ineficient de termoficare si a faptului ca respectivele cladiri nu sunt izolate in mod corespunzator, se arata in raportul ”European Semester” ce contine recomandarile de tara facute de Comisia Europeana fiecarui stat membru.

Ioana Ciuta, director executiv Fundatiei Terra Mileniul III

Ceea ce nu au inteles Guvernele Romaniei in ultimii 10 ani este tocmai faptul ca puterea economica a unui stat nu se masoara in consumul de energie. Dimpotriva, tocmai faptul ca avem un potential atat de mare de eficienta energetica ar trebui sa devina prioritar in politicile energetice nationale, in loc sa ne grabim sa adoptam tehnici atat de controversate precum fracturarea hidraulica pentru exploatarea gazelor de sist, ce ne-ar asigura, teoretic, mult clamata independenta energetica”, a declarat Ioana Ciuta, director executiv al Fundatiei Terra Mileniul III.

Potrivit raportului, Romania este a treia cea mai energo-intensiva economie din UE, cu o intensitate energetica de 2,5 ori mai mare decat media UE. Este, de asemenea, a treia economie din UE cu nivelul cel mai ridicat de emisii de carbon.

Documentul mai arata ca integrarea pietelor energiei electrice si gazelor naturale pe pietele UE este, in continuare, incompleta si nu au fost inca realizate interconexiunile transfrontaliere ale retelelor de gaze.

Analiza confirma faptul ca in Romania, concurenta si eficienta sunt reduse in sectoarele cu cele mai mari emisii de carbon – energia si transporturile.

Lipsa de eficienta si cadrul de guvernanta lipsit de transparenta al intreprinderilor detinute de stat in aceste sectoare reprezinta o provocare importanta”, se arata in document.

Recomandari pentru Romania

Una dintre recomandarile facute Romaniei de expertii Comisiei Europene (CE) este promovarea concurentei si eficientei in industriile de retea, prin asigurarea independentei si a capacitatii de actiune a autoritatilor nationale de reglementare.

De asemenea, se recomanda continuarea reformei guvernantei corporative in cadrul companiilor de stat din sectoarele energiei si transporturilor.

Ca sa reduca pierderile si sa devina competitiva, Romania trebuie sa adopte un plan cuprinzator si pe termen lung in domeniul transporturilor, sa dereglementeze preturile la gaze si la electricitate si sa imbunatateasca eficienta energetica.

Totodata, tara noastra trebuie sa imbunatateasca integrarea transfrontaliera a retelelor energetice si sa accelereze punerea in aplicare a proiectelor de interconectare a retelelor de gaze.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri