5 locuințe care integrează natura în design-ul lor

Plantele pot aduce numeroase beneficii când sunt integrate în structura unei case. Deși pot fi costisitoare, acoperișurile verzi sau grădinile verticale oferă numeroase avantaje ecologice. Ele răcesc aerul, reduc poluarea, reglează umiditatea și produc oxigen. În plus, te poți bucura de roadele unei grădini cu plante comestibile.

case natură

Mai jos, poți admira cinci exemple de locuințe cu un design ingenios, în care natura și structurile făcute de om se îmbină armonios.

1. Yin & Yang House, Germania

Studioul de arhitectură Penda a conceput o casă de lemn care, în lipsa spațiului, încorporează grădina pe acoperiș. Gândită pentru o familie care dorește să își crească propria hrană, Yin & Yang House are un acoperiș în trepte care este destinat unei grădini unde pot fi plantate fructe, legume și ierburi aromatice.

Acoperișul este curbat într-o formă care aduce aminte de simbolul Yin și Yang. Apa de ploaie va fi colectată pe acoperiș, fiind folosită pentru irigație.

  1. Stacking Green, Vietnam

Arhitecții vietnamezi Vo Trong Nghia au folosit spațiul limitat din mediul urban vietnamez pentru a crea un imobil înalt de 20 de metri, cu vegetație la fiecare pas. Locuința are suporturi pentru plante din beton care îi acoperă fațada din față și din spate, iar pe acoperiș este amenajată o grădină.

Fațada verde și grădina de pe acoperiș protejează locuitorii de razele directe ale soarelui, fiind o soluție eficientă împotriva poluării aerului și a zgomotului din oraș. În plus, sistemul natural de ventilație reduce semnificativ consumul de energie, care este de obicei ridicat într-un oraș cu climă tropicală precum Ho Chi Minh City. Arhitecții s-au inspirat din principiile bioclimatice ale caselor tradiționale Vietnameze cu grădini interioare.

  1. Cluny House, Filipine

Proiectată de Guz Architects în Singapore, Cluny House este o casă inovatoare care îmbină cu succes tehnologia și natura pentru un mod de viață mai sustenabil. Casa este construită în jurul unor piscine și ponduri care adăpostesc copaci și alte plante.

Consumul de energie este mic, datorită celulelor fotovoltaice și a boilerelor care funcționează cu energie solară. Apa de ploaie este captată de grădinile plantate pe acoperiș, fiind apoi refolosită. Elementele tehnologice sunt integrate discret, fiind gândite să funcționeze în beneficiul mediului natural al casei.

  1. Casă cu grădină verticală, Portugalia

Conceput de arhitecții portughezi Luís Rebelo de AndradeTiago Rebelo de Andrade și Manuel Cachão Tojal, imobilul de 3 etaje aflat în Lisabona are o grădină verticală pe fațadele sale și o mică piscină pe acoperiș.

Grădina include 25 de specii de plante mediteraneene, care sunt plantate în funcție de camere. De exemplu, în dormitor, se va simți mirosul lavandei, iar în sufragerie va veni aroma de la rozmarin.

  1. House Pibo, Belgia

Arhitecții de la studioul OYO au conceput o casă cu o formă neașteptată, al cărei acoperiș înclinat pornește de la același nivel cu strada. Este acoperit cu diferite specii de plante care înfloresc, shimbând înfățișarea casei de-a lungul anului.

Dormitoarele se află la primul nivel, puțin sub nivelul străzii, iar camerele de zi se află deasupra, unde este mai multă lumină naturală. În interior, materiale naturale ca lemnul și piatra, precum și folosirea suprafețelor albe, oferă o ambianță în stil scandinav.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri