Viața într-o casă mică. Locuințe mobile, la mâna a doua, aduse din Europa

Dacă vrei să ai un impact și mai mic asupra mediului decât dacă îți construiești o casă mică, pe roți, poți să alegi una la mâna a doua. Rot Resort adună astfel de case din toată Europa și le aduce la noi în țară pentru cei care pun mai mult preț pe liniștea și peisajul din jur, decât pe dimensiunea locuinței.  

Viața într-o casă mică. Locuințe mobile, la mâna a doua, aduse din Europa

Ionuț Doru Onciulencu a cumpărat, înainte de sărbătorile de iarnă din 2017, o casă la mâna a doua, pe roți. Și-a luat și un teren în Florești, județul Cluj, la patru minute de mers pe jos de blocul unde locuiește cu soția și copilul lor.

Inițial, casă era gândită ca un loc unde să-și petreacă vacanțele, însă planurile s-au schimbat treptat.

„Mulți dintre noi caută să plece de la bloc la casa. E aglomerație deja, sunt mulți copii mici, e gălăgie. Stăm chiar la parter și se adună în fiecare seară câte 50 de copii cu mămici. Așa că prefer după masă, după ce termin serviciul, să mă duc acolo la teren și să stau până seara târziu”, a povestit Ionuț pentru Green Report.

Următorul pas este să izoleze mai bine la exterior casa, să își construiască un gard, iar într-un viitor mai îndepărtat, să achiziționeze panouri solare.

Case la mâna a doua, fabricate în Anglia

Viața într-o casă mică. Locuințe mobile, la mâna a doua, aduse din Europa

Casa a fost cumpărată de la Rot Resort, o firmă care aduce din toată Europa locuințe pe roți la mâna a doua, fabricate în Anglia. Din 2014, de la înființare, până în prezent, firma a înregistrat aproape continuu creșteri ale cererii de astfel de case. De exemplu, din 2016 până în 2017, vânzările au fost cu 260% mai mari față de anul precedent.

„80% dintre ei le vor pentru vacanță, iar 20% să locuiască în ea pentru o anumită perioadă până își construiesc casa lor. Alții vor să se mute de la bloc la casă, să scape de orașele suprapopulate, de spațiul mic din bloc și să meargă mai mult pe spațiu verde și locuit în aer liber”, a explicat pentru Green Report Mirela Ben Zouitine, marketing manager Rot Resort.

Viața într-o casă mică. Locuințe mobile, la mâna a doua, aduse din Europa

Firma are aproape în permanență 100 de case expuse în parcul din Hereclean, județul Sălaj, iar la momentul interviului cea mai mică locuință era de 6,3 metri lungime și 2,8 metri lățime, la prețul de 1.900 de euro. Sub numele de Loire, casa are un living cu colțar, un spațiu de dormit cu un pat dublu și un pat etajat cu două locuri și bucătărie cu chiuvetă, plită și frigider.

O casă mult mai mare, dar care să respecte limita de 46 de metri pătrați ai tiny houses, este Willerby. De 12 metri lungime și 3,7 metri lățime, casa mobilă are living cu colțar, loc pentru luat masa, bucătărie cu chiuvetă, frigider, aragaz și cuptor, dormitor cu pat matrimonial și baie proprie, două dormitoare cu paturi de o persoană și baie. Încălzirea în dormitoare și în băi este electrică, în living este un convector pe gaz GPL, iar baia comună are un boiler pe gaz. Prețul este de 17.600 de euro.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=JNZjkjV2fsU]

Toate casele mobile au o structură de lemn, tablă de aluminiu la exterior și sunt izolate cu vată minerală. Unele dintre locuințe sunt deja dotate cu geamuri PVC încă de la cumpărarea lor din Europa, iar celelalte pot fi echipate ulterior de către Rot Resort.

Casele mobile au axe proprii și proțap pentru tractare și nu necesită autorizații pentru amplasare.  Șasiul este dispus cu puncte de suport special prevăzute în vederea facilitării la montare, iar calarea se poate face pe suporți de lemn, dale de beton sau orice fel de alt suport rezistent.

Etapele cumpărării unei case pe roți la mâna a doua

Viața într-o casă mică. Locuințe mobile, la mâna a doua, aduse din Europa

După achitarea unui avans de 30% din prețul total, casa aleasă poate fi rezervată pentru 30 de zile. După finalizarea plății, casa este racordată la utilități în parcul din Hereclean, pentru verificări, moment în care viitorul proprietar primește un instructaj în legătură cu folosirea fiecărui echipament.

Clientul trebuie să pregătească terenul unde va fi amplasată casa pe roți. Vânzătorul recomandă nivelarea pământului și așezarea unei folii anti-buruieni, care are rolul de a opri razele UV, deci nu va permite plantelor să crească sub casă.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=V9pY5yw1YZU]

Pentru transport, de care se ocupă tot firma, e nevoie de o autorizație de la Direcția Regională Drumuri și Poduri, iar casele care depășesc 3,7 metri lățime necesită, în plus, o însoțire specială, adică o mașină care să meargă înaintea convoiului excepțional. Cei de la Rot Resort se angajează să ducă locuința până la ultimul punct accesibil din punct de vedere rutier. Data pentru transport trebuie anunțată cu două săptămâni înainte, iar prețul este calculat în funcție de lățimea casei (casele de 3 metri – 1 euro/kilometru calculat tur-retur, cele de 3,7- 1,5 euro/kilometru). Taxa pentru amplasarea casei este 250 de euro.

Casa, mobilată și utilată, este încărcată pe o platformă alături de utilajul cu ajutorul căruia se va efectua amplasarea.

„Pentru că țara noastră ajunge până la temperaturi mult mai scăzute decât Anglia, țara de producție, noi recomandăm construirea de către proprietar a unei copertine, pentru un confort termic sporit. Având o structură de lemn și exteriorul metalic, atunci când casa stă în bătaia ploii și a soarelui, s-ar putea ca temperaturile externe să o afecteze”, a mai spus Mirela Ben Zouitine.

Viața într-o casă mică. Locuințe mobile, la mâna a doua, aduse din Europa

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri