Liviu Mihaiu ar prefera sa nu respecte legea vanatorii

Guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), Liviu Mihaiu, a criticat, joi dupa-amiaza, noua lege a vanatorii care a intrat in vigoare luna aceasta, sustinand ca va face tot ce poate pentru ca in Delta Dunarii sa se vaneze cat mai putin, informeaza Rompres.

"Personal, ca animal al societatii civile nu sunt de acord cu vanatoarea in Rezervatie, ca guvernator al Deltei Dunarii trebuie sa respect legea. Mi-ar face mare placere sa nu respect legea, dar din pacate am fost atat in societatea civila, cat si ca jurnalist un militant al respectarii legii, asa ca nu pot sa instig cumva la nerespectarea ei, mai ales acum ca functionar public. Nu va ascund insa faptul ca voi face tot ce imi e in putinta pentru ca in Rezervatie sa se vaneze cat mai putin", a afirmat joi dupa-amiaza in timpul unei conferinte de presa guvernatorul ARBDD, Liviu Mihaiu.

El s-a aratat nemultumit din cauza ca noua lege a vanatorii a fost votata intr-o discretie monumentala neplacuta pentru autoritatile de mediu si societatea civila care a fost implicata in negocierea noii forme a actului normativ. "Desi teoretic ARBDD este suverana in a aprecia asupra oportunitatii oricarui act administrativ, aceasta suveranitate a autoritatii a fost brutal restransa prin modificarile succesive ale legislatiei in materie. Singura portita care permite analiza pe fond este, conform legii, necesitatea obtinerii avizului stiintific al Academiei Romane ca act prealabil, obligatoriu al autorizatiilor", a declarat guvernatorul ARBDD, Liviu Mihaiu.

Un alt mod prin care ARBDD ar putea sa se opuna autorizarii vanatorii in Rezervatie este planul de management al institutiei din Tulcea care este in curs de aprobare la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile. "Asa cum s-a negociat legea in mod civilizat, in Rezervatie se vaneaza cu acordul Consiliului Stiintific si al guvernatorului cote de optimizare sau de extractie a animalelor daunatoare pentru Rezervatie. Eram multumiti de aceasta forma negociata, dar se pare ca parlamentarii vor sa aiba in aceasta iarna o vacanta cinegetica si in Delta Dunarii, nu numai in restul tarii", a mai spus guvernatorul Liviu Mihaiu.

Potrivit sursei, conform unei analize preliminare, noua lege a vanatorii contrazice chiar si anumite articole din legea nr. 82 din 1993 privind infiintarea si functionarea ARBDD. Alt aspect care a ramas nelamurit de noul act normativ este cel care vizeaza dreptul asociatiilor locale de a vana fara avizul ARBDD, existand astfel posibilitatea ca asociatiile de vanatori din alte zone ale tarii sa isi schimbe sediul intr-un din localitatile din Rezervatie.

Singurul lucru apreciat de guvernatorul ARBDD in actul normativ este faptul ca vanatoarea nu va fi permisa in zonele protejate si in cele tampon (n.r. – zonele din apropierea ariilor protejate), desi fondurile de vanatoare includ si zone tampon. Potrivit sursei, initiatorii noii legi a vanatorii sunt Gheorghe Gabor, din partea PNL, George Baiesu, Petru Dumitru, Florin Iordache si Eugen Nicolicea, din partea PSD. Conform prevederilor legale in vigoare, noua lege a vanatorii nu poate fi modificata timp de un an de la intrarea ei in vigoare, decat daca o initiativa parlamentara contesta constitutionalitatea acesteia.

Foto: Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri