LitterBase, harta care îți arată cât de poluate cu plastic sunt oceanele

În mai puțin de 15 ani, cantități mari de gunoi, formate din plastic, s-au acumulat în toate oceanele. Oamenii de știință au publicat numeroase studii despre cât de nociv este plasticul pentru viețuitoarele marine, cum ajunge acesta în lanțul de aprovizionare cu hrană și, în final, cum pune în pericol viața oamenilor. Pentru a crea Litterbase, harta care indică zonele în care oceanele sunt poluate cu plastic, cercetătorii au centralizat 1,237 de studii științifice despre plasticul din oceane.

plastic în oceane
Foto: http://litterbase.awi.de

 

Proiectul a fost creat la Alfred Wegener Institute for Polar and Marine Research, din Germania. Creatorii hărții susțin că numărul mare de studii necentralizate este motivul pentru care guvernele, autoritățile publice, mass-media și publicul general nu acordă destulă importanță acestei probleme.

În fapt, LitterBase este compus din două hărți. Prima hartă indică distribuția plasticului în oceanele lumii și pentru realizarea acesteia au fost centralizate 591 de lucrări științifice. În cea de-a doua hartă, cercetătorii ne arată modul în care speciile marine sunt afectate de plastic. Pentru ultima hartă, oamenii de știință au luat în calcul 1,249 de specii de microbi, plante și animale marine și au acumulat informațiile din 751 de lucrări de cercetare.

Pentru a determina impactul plasticului asupra viețuitoarelor, cercetătorii au studiat modul în care acestea interacționează cu deșeurile. Cea mai des întâlnită astfel de situație a fost cea în care peștii înghițeau bucăți de plastic. Agățarea viețuitoarelor de obiecte din plastic a fost a doua cea mai întâlnită situație.

Pe hartă pot fi aplicate filtre în funcție de sistemul acvatic în care trăiesc viețuitoarele (în apă sărată, în apă dulce) și în funcție de zonă (pe plajă, la suprafața mării, pe fudul mării). Dacă consulți LitterBase, poți observa că zonele în care viețuitoarele marine înghit cel mai mult plastic sunt în Oceanul Atlantic, Marea Mediterană și în Pacificul de Nord.

De asemenea, informațiile disponibile în hărți pot fi consultate sub o altă formă – infografice.

Citește și: Încă o țară decide să interzică pungile de plastic în supermarketuri. Care este aceasta

Citește și: De unică folosință: O aplicație Greenpeace te ajută să calculezi plasticul folosit timp de un an. Cum obții 0

 

spot_img

Ultimele știri