Comisia Europeana a eliminat cele 27 de liste nationale care curpind nivelurile maxime permise de reziduuri de pesticide (MRL) pentru a simplifica legislatia in acest domeniu. Pana acum, se aplicau niveluri diferite de MRL pentru aceleasi culturi in fiecare stat membru, o situatie care nemultumea consumatorii, fermierii si comerciantii, se arata intr-un comunicat al CE.
"Acest lucru reprezinta un moment important al eforturilor noastre de a asigura ca hrana in Europa este sigura. Noile reguli aplica principiul potrivit caruia hrana produsa sau importata intr-un stat membru este sigura pentru consumatorii din toate tarile membre", a declarat Androulla Vassiliou comisarul european pentru sanatate. Acesta a mai spus ca noile reglementari asigura faptul ca reziduurile de pesticide din hrana sunt la cel mai scazut nivel posibil si ca nu au efecte daunatoare asupra oamenilor.
Consumatorii sunt expusi la pesticide deoarece cantitati mici de pesticid raman in culturile recoltate. MRL-ul este nivelul maxim admis de reziduuri de pesticide care este tolerat in mod legal in hrana.
Noile reglemetari acopera aproximativ 1.100 de pesticide folosite in agricultura in si in afara Europei si listeaza MRL-urile pentru 315 produse agricole. Regulile iau in considerare toate categoriile de consumatori inclusiv copii sau vegetarieni.