Ambasada britanică la București și Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii din România au organizat astăzi o dezbatere pe tema impactului pe care îl va avea viitorul acord TTIP asupra industriei IT&C. La discuție au participat reprezentanți ai Ambasadelor Marii Britanii și SUA și ai guvernului, expertul britanic pe tema TTIP David Henig, ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan, și parlamentari. Iată ce au discutat, potrivit Hotnews.
Contextul în care au avut loc dezbaterile este acela al recentelor dezvăluiri făcute de Greenpeace Olanda. Activiștii de mediu susțin că siguranța alimentară și protejarea mediului sunt două dintre aspectele care ar avea de suferit, în urma încheierii acordului în forma actuală.
În cadrul dezbaterii din București, însă, nu au fost dezbătute criticile de la nivel internațional, ci doar menționate.
Acordul TTIP, lăudat de toți cei prezenți
Vice-ambasadorul britranic, Adam Sambrook, a vorbit despre avantajele economice ale semnării acordului. Acesta susține că PIB-ul UE ar crește cu 2.2%, generând venituri de 275 de miliarde de euro. Cât despre PIB-ul României, potrivit lui, este estimat să crească anual cu 0.25%. Exporturile României către SUA ar urma să crească și ele cu 35%.
Ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan, a fost preocupat de beneficiile pentru IMM-uri:
Întărirea legăturilor transatlantice e o sursa de bunăstare. […] În plus, e o sursă de siguranța și încredere. E prima dată când într-un tratat al UE se vorbește și despre întreprinderile mici și mijlocii. . […] În 2015, peste 80% din totalul companiilor care exportau în SUA erau IMM-uri.
De asemenea, a afirmat că acuzațiile privind lipsa de transparență sunt propagandă. „Toata retorica anti-TTIP e în cea mai mare parte greșită. Rămân siderat când vad toate aceste lucruri, online-ul e plin de propagandă și minciuni. Mă dezarmează un pic.”
Tot despre avantajele TTIP a vorbit și David Henig, expert britanic pe tema TTIP. Referitor la „contestatarii” acordului, a precizat că ar fi vrut să vorbească despre ei, dar nu crede că mai are „ceva de adăugat la ceea ce a spus ministrul Bostan”.
Dan Dinuță, Director Comerț Exterior în Ministerul Economiei, a reproșat companiilor lipsa de implicare în negocieri. I-a răspuns un reprezentant al companiei Microsoft, care a acuzat guvernul de lipsă de deschidere.