Linde – inovatii in protectia mediului

Doi ani de evenimente meteo extreme au adus in prim-plan discutia, oarecum academica, despre incalzirea globala. Provocata, asa cum recent s-a demonstrat, exclusiv de activitatile umane, incazirea globala este un fenomen ce ar trebui combatut prin reducerea emisiilor de agenti poluantiin atmosfera, in special a dioxidului de carbon, gaz care provoaca in cea mai mare masura fenomenul de crestere a temperaturii la nivel global.

Grupul Linde – cel mai mare producator si distribuitor de gaze tehnice – este, cu certitudine, promotorul unei conduite responsabile fata de mediul inconjurator, indiferent de continentul sau tara in care isi desfasoara activitatea. Gazele tehnice au un impact major asupra productiei in toate ramurile industriale. Conceperea, pe baza acestora, a unor solutii inteligente conduce la economisirea resurselor energetice – gaze naturale, combustibili lichizi si solizi – si, prin aceasta, la scaderea semnificativa a nivelului noxelor (dioxid de carbon, oxizi de azot, oxizi de sulf etc.) eliberate in atmosfera.

Nu exista, practic, domeniu industrial in care sa nu fie nevoie de gaze tehnice. De la industria alimentara si pana la industria grea, acestea sunt cele care fac procesele posibile si controlabile. Linde are o indelungata traditie de inovare in slujba unor interese considerate traditional opuse: pe de-o parte, interesul de a avea un mediu curat si, pe de alta parte, interesul de a avea un mediu economic vibrant, capabil sa satisfaca un grup tot mai pretentios si mai mare de membri ai societatii de consum.

Linde inoveaza, in sensul ca face ca produsele cautate pe pietele mondiale sa fie realizate mai repede, mai bine si – deloc neglijabil – mai ieftin. Abordarea este unitara: indiferent daca este vorba despre racire la scara industriala, activarea proceselor sau protectia materialelor in timpul prelucrarilor mecanice, solutiile Linde ii ajuta pe producatori sa fie mai eficienti si sa reduca parametrii de acum consacrati sub denumirea de "carbon footprint".

In industria chimica, Linde a impus un sistem de spumare a poliuretanilor care elimina complet compusii cu un impact notoriu negativ asupra mediului – clorura de metilen si freonii(CFC). Procesul de obtinere a poliuretanilor are la baza dizolvarea unor agenti adecvati in polimeri sau formarea acestora Linde – inovatii in protectia mediului prin reactie chimica. Prin utilizarea dioxidului de carbon ca agent de spumare, costurile acestei operatiuni sunt reduse la jumatate fata de costurile clasice. Impactul pozitiv al acestei tehnologii asupramediului nu consta numai in eliminarea freonilor si a clorurii de metilen din proces, ci si in recuperarea constructiva a unui gaz cu potential in incalzirea globala (GWP).

Este interesant de observat ca recurgerea la tehnologii cu o amprenta cat mai redusa asupra mediului are ca rezultat produse finale de o calitate superioara. In cazul poliuretanilor obtinuti prin spumare cu dioxid de carbon, acestia au o structura celulara uniforma, iar proprietatile mecanice (fragilitate, finete) sunt sensibil ameliorate. Mai mult decat atat, repercusiunile asupra mediului sunt reduse suplimentar printr-un consum energetic mai mic, – nemafiind necesara racirea produselor din matrite datorita reactiei izocianat-apa.

Revenind la aspectele economice ale solutiei, utilizatorii sunt motivati sa aleaga aceasta modalitate ecologica de productie atat din motive legate de propria lor responsabilitate sociala, cat si din motive evidente de productivitate si eficienta a alocarii resurselor. Intr-o tot mai acerba competitie a costurilor, tehnologia de spumare cu dioxid de carbon asigura un consum redus de izocianati la toate tipurile de spume PUR, o eficienta de doua pana la trei ori mai ridicata, precum si un necesar redus de agent de spumare. De asemenea, instalatia presupune costuri mult mai mici cu ventilatia in comparatie cu sistemele clasice care folosesc clorura de metilen.

Tot in categoria solutiilor pentru industria chimica, Linde propune un sistem complex de recuperare a compusilor organici volatili (VOC) prin condensare criogenica. Motivul recuperarii acestora tine, in principal, de doua considerente: reducerea potentialului de incalzire globala si calitatea aerului.

Echipamentul, numit CIRRUS®, aduce economii importante prin reducerea volumului necesar de solventi si prin imbunatatirea nivelului de siguranta a desfasurarii proceselor de productie. CIRRUS® se utilizeaza pentru a recupera compusi organici volatili (metanol, etanol, acetone, toluen, metilen clorura, benzine etc.) sau amestecuri de compusi ce au punctul de inghet situat sub -30°C, cu debite de pana la 1.500 Nm3/h si avand concentratii de peste 40 g/Nm3. Sistemul este conceput in asa fel incat necesitatile de intretinere sa fie minime, iar pornirea si oprirea echipamentului sa se realizeze rapid.

Sobele Claus sunt verigi deosebit de importante in lantul tehnologic din industria petrochimica. In acestea se realizeaza conversia hidrogenului sulfurat existent in titei la sulf elementar. Pentru imbunatatirea randamentelor de reactie, solutia propusa de Linde consta in imbogatirea aerului de combustie cu oxigen. Un mare avantaj al acestei imbunatatiri este ca poate fi foarte usor implementata pe instalatiile deja existente, fara investitii suplimentare.

Pentru toate industriile ce folosesc solventi organici pentru curatare, Linde recomanda inlocuirea acestora cu zapada carbonica. Pe langa eficienta deosebita, solutia are un mare avantaj: este prea putin sau deloc poluanta.

Nici industria metalurgica si nici cea a sticlei, cu potential poluant foarte ridicat, nu au fost uitate. Linde propune in aceste domenii optimizari de substanta care se bazeaza pe arderea combustibilor cu oxigen in loc de aer atmosferic.

Avantajele sunt evidente: reducerea emisiilor de pulberi cu pana la 10%, combustie mai rapida si mai eficienta, volum de gaze arse redus cu pana la 60%.

Specialistii Linde au calculat recent ca, numai in industria petrochimica din Romania, potentialul de reducere a noxelor degajate in atmosfera este de peste 80%. Aplicarea sistemelor pe care Linde Gaz Romania le promoveaza face posibila apropierea industriei romanesti de standardele de eficienta si protectie a mediului existente in tarile avansate ale Europei.

Linde Gaz Romania exploateaza patru fabrici de separare a aerului la Timisoara, Cluj-Napoca, Ploiesti si Ramnicu-Valcea, trei fabrici de acetilena (la Timisoara, Ploiesti si Galati), instalatia de hidrogen la Ramnicu-Valcea si trei statii de imbuteliere pentru toata gama de gaze tehnice (la Timisoara, Bucuresti si Cluj-Napoca). Linde Gaz Romania mai exploateaza cinci statii de imbuteliere a oxigenului (la Baia-Mare, Oradea, Brasov, Iasi si Constanta) si o statie de imbuteliere CORGON® la Galati.

Reteaua logistica Linde Gaz este alcatuita din 60 de centre de depozitare, care asigura livrari prompte pentru cei peste 12.000 de clienti ai companiei.

Linde Gaz face parte din divizia Gas and Engineering a grupului Linde AG fondat de omul de stiinta german Carl von Linde, care a brevetat metoda industriala de separare a aerului in principalele sale componente – oxigen, azot si argon. Grupul Linde este unul dintre primele grupuri industriale producatoare de gaze industriale si servicii tehnice asociate, avand mai mult de 53.000 angajati in peste 70 tari pe toate continentele. Dupa achizitia grupului BOC in septembrie 2006, Linde Gaz realizeaza vanzari de gaze si servicii asociate de aproximativ 12 miliarde de euro.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri