Limitarea încălzirii globale la 1.5 grade Celsius ar salva 30 de trilioane de dolari

Limitarea încălzirii globale la 1.5 grade Celsius, conform Acordului de la Paris, ar salva aproximativ 30 de trilioane de dolari în daune pentru aproape întreaga lume, conform unui nou studiu.

În cadrul studiului, cercetătorii au folosit 40 de modele climatice globale pentru a estima impactul economic al unei încălziri de 1.5C, cea mai ambițioasă limită propusă în cadrul Acordului de la Paris, precum și impactul unei încălziri de 2C și 3C. Conform estimărilor, lumea se va încălzi cu 3 grade Celsius dacă nu vor fi luate măsuri mai drastice.

În cazul unei încălziri de 1.5C, lumea ar salva mult mai mulți bani decât ar cheltui pentru a reduce emisiile de carbon. Majoritatea națiunilor, reprezentând 90% din populația globală, ar beneficia de pe urma unei încălziri de 1.5C.

Majoritatea țărilor sărace, dar și cele mai mari economii ale lumii (SUA, China, Japonia) ar avea de câștigat dacă încălzirea va fi limitată. Națiunile din Orientul Mijlociu ar avea cele mai mari beneficii, acestea fiind amenințate cu valuri de căldură extreme, care va depăși limitele de supraviețuire ale organismului uman.

Unele țări aflate în zone reci, în special Rusia, Canada și țările scandinave, ar putea avea o creștere economică limitată. În cazul lor, o încălzire de 2 grade Celsius ar fi benefică pentru economie.

Marshall Burke, profesor la Universitatea Stanford din SUA și autor al studiului, e explicat că o încălzire de 3 grade Celsius ar fi catastrofală pentru economiile lumii.

„Până la sfârșitul secolului, lumea va fi cu aproximativ 3% mai bogată dacă reușim să atingem obiectivul de 1.5C. În dolari, asta înseamnă în jur de 30 de trilioane de dolari în beneficii cumulative. Costul estimativ al atingerii obiectivului de 1.5C este de 0.5 trilioane de dolari în următorii 30 de ani. Astfel, dovezile noastre sugerează că beneficiile atingerii obiectivelor depășesc cu mult costurile.

Am calculat și care va fi costul economic adițional dacă atingem 3C în loc de 2C. Va costa lumea un plus de 5-10% din GDP, față de 2C; asta înseamnă zeci de trilioane de dolari. Acestea sunt numere foarte mari.”

Cercetătorii au recunoscut că există incertitudini semnificative legate de rezultatele lor, însă sunt siguri că o limitare a încălzirii la 1.5C va fi benefică pentru majoritatea locuitorilor lumii.

somproduct.ro

Suma totală a beneficiilor depinde de mai mulți factori, cum ar fi conceperea unor noi tehnologii care vor ajuta societățile să se adapteze la încălzirea globală, sau dacă vom trece de puncte critice climatice care vor aduce daune mai grave, cum ar fi o creștere rapidă a nivelului mării.

Analiza economică nu a inclus impactul schimbărilor climatice asupra zonelor care sunt greu de cuantificat, cum ar fi ecosistemele naturale, sau beneficiile pentru sănătate în urma unui consum scăzut de combustibili fosili.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri